Foto: F64
No partiju reitingu līderiem tikai "Vienotība" neredz savus mīnusus, liecina aģentūras BNS veiktā aptauja.

Reitingu līderiem – "Saskaņas centram", Zatlera Reformu partijai, Zaļo un zemnieku savienībai, "Vienotībai" un Nacionālajai apvienībai – lūgts nosaukt sava politiskā spēka plusus un mīnusus.

No partiju pārstāvjiem tikai "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis nevarēja nosaukt apvienības trūkumus.

"Mīnusu mums nav. Un pluss ir tāds, ka mēs esam ļoti pieredzējuši, caur daudzām grūtībām un daudziem sarežģītiem notikumiem gājuši un pieredzi uzkrājuši pamatīgu," teica Zaķis, nepiekrītot, ka iekšējās nesaskaņas var uzskatīt par "Vienotības" trūkumu.

"Saskaņas centra" (SC) premjera amata kandidāts Rīgas mērs Nils Ušakovs atzina, ka SC mīnuss ir pieredzes trūkums atsevišķās jomās, jo SC nav bijusi iespēja strādāt valdībā. Savukārt par politiskā spēka lielāko priekšrocību, ņemot vērā Rīgas domes pieredzi, var uzskatīt pieredzi veidot koalīciju, kas ir spējīga strādāt.

Zatlera Reformu partijas (ZRP) premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs par jaunā politiskā spēka lielāko plusu uzskata kvalitatīvu programmu, kā arī to, ka ZRP nav deviņdesmito gadu privatizācijas pieredzes un politiskās pagātnes, "līdz ar to mēs varam teikt, ko mēs domājam un kā vajadzētu".

"Acīmredzams mīnuss ir iepriekšējas pieredzes trūkums, bet sakarībā ar otro plusu, ko es minēju, es domāju, ka Latvijā tas ir tieši tas, kas ir vajadzīgs. Neviens jau neliedzas, ka pieredzes nav, bet es domāju, ka tas ir vienīgais veids, kā var ievest puslīdz svaigas vēsmas," norādīja Sprūdžs.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) lielākā priekšrocība ir gatavība vienmēr strādāt jebkādā situācijā, uzskata ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

"Citi var uzskatīt, ka tā ir pielāgošanās apstākļiem, bet, ja vēsturiski pagriežam laika ratu atpakaļ, kas būtu bijis, ja mēs tā nebūtu darījuši? Labi, tukša vieta nebūtu palikusi, vai ne. Latvijā nekad nav bijis varas vakuums kā, piemēram, Beļģijā.. Protams, nav jēgas noteikt milzīgus, fundamentālus principus, kurus pēc tam vienalga pārkāpj. Mēs tomēr vienmēr esam bijuši prognozējami partneri, neesam vairījušies no smagās atbildības un darba," klāstīja Brigmanis.

"Ja runājam par mīnusiem... viena sabiedrības daļa vienmēr ir gribējusi stingrāku nostāju dzirdēt, viņa nav no mums to sadzirdējusi. Šis ir jautājums, ko mēs paši sev esam uzdevuši – kur šī lieta ir kompromisi, kur komformisms. Mēs līdz šim esam mēģinājuši atrast sabalansētību saprātīgiem kompromisiem un neieslīgt galīgā destruktivitātē," teica Brigmanis.

Savukārt Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš par politiskā spēka plusu nodēvēja jaunības degsmi, bet par mīnusu – pieredzes trūkumu politikā. "Taču neviens profesors nav kļuvis par profesoru, ja nav bijis students. Tas ir gan mūsu pluss, gan mīnuss," piebilda Bērziņš.

Jau vēstīts, ka pēc aģentūras BNS pasūtījuma veiktā "Latvijas faktu" aptauja liecina, ka augustā politisko spēku reitingu līderi joprojām ir SC un ZRP. Piecu procentu barjeru pārvarētu vēl "Vienotība", Nacionālā apvienība un ZZS.

Pārējiem politiskajiem spēkiem ir mazāk nekā 2% vēlētāju atbalsts.

Saeimas ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!