Foto: LETA
No piesārņotā Šlokenbekas Dzirnavu ezera izcelta aptuveni pustonna bojāgājušo zivju, taču darbs pie zivju bojāejas cēloņu skaidrošanas arvien turpinās – Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālā vides pārvalde (Ventspils RVP) veikusi papildu analīzes ūdenskrātuvē un organizē iespēju SIA "Tukuma ūdens" attīrīšanas iekārtās uzstādīt ozonatoru, portālu "Delfi" informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Bojāgājušās zivis ir no sugām, kas īpaši jūtīgas pret skābekļa trūkumu. Ozonatora uzstādīšana palielinātu skābekļa līmeņa koncentrāciju ūdenī un mazinātu ķīmisko piesārņojumu Šlokenbekas ūdenskrātuvē, skaidroja Ņikitina.

Vides pārvalde situāciju ūdenskrātuvē vērtē kā būtisku kaitējumu videi, uzsverot, ka piesārņojuma sekas saglabāsies ilgu laiku.

"Piesārņojuma sekas rada būtisku vides kaitējumu. Kopš jūlija sākuma, kad pārvaldē tika saņemtas pirmās iedzīvotāju sūdzības, darbinieki veica pārbaudes SIA "Tukuma ūdens" attīrīšanas iekārtās "Tīles", kā arī sazinājās ar šī notekūdeņu apsaimniekotāja klientiem – vairākiem ražošanas uzņēmumiem,'' pastāstīja VVD Ventspils RVP direktore Inguna Pļaviņa. Pļaviņa norādīja, ka ir veiktas Šlokenbekas ūdenskrātuves un Slocenes upes pārbaudes, paņemti ūdens analīžu paraugi, un šobrīd tiek gaidīti to rezultāti.

''Secinot, ka zivis turpina iet bojā, šodien [ceturtdien] ūdens paraugu ņemšana notika atkārtoti. SIA "Tukuma ūdens" attīrīšanas iekārtas nespēj attīrīt notekūdeņus līdz videi draudzīgai pakāpei, līdz ar to samazinājies skābekļa daudzums, ilgstošā laika periodā radot ūdenskrātuves zivju pakāpenisku bojāeju. Iedzīvotājiem jārēķinās, ka ūdenstilpnes piesārņojuma sekas nav iespējams novērst ātri. SIA "Tukuma ūdens" uzdots rīkoties operatīvi un uzstādīt ozonatoru, kas bagātinās ūdeni ar skābekli un attīrīs no ķīmiskā piesārņojuma. Vides pārvalde apseko arī Slocenes upi un Valguma ezeru," informēja Pļaviņa.

Bojāgājušo zivju izņemšanu no ūdenskrātuves organizē Tukuma pašvaldība, savukārt VVD Ventspils RVP šos darbus uzrauga. Līdz 9. jūlija pēcpusdienai no ūdenskrātuves izcelta aptuveni pustonna bojāgājušo zivju – pārsvarā plauži, līņi, līdakas, zandarti un vīķes, pastāstīja Ņikitina.

Jau vēstīts, ka Šlokenbekas dzirnavu ezerā šonedēļ pavēries šausminošs skats – bojā gājuši simtiem zivju. "Pirmais, ko pamanīju, – viss ūdens it kā vārās, un tikai pēc tam ieraudzīju beigtās zivis. Virs ezera bija kaiju mākonis, kas lasīja slāpstošās un jau noslāpušās zivis. Sagaidīju darba laiku un ziņoju Vides dienestam un nācu uz redakciju," tukumnieka Vaira Smirnova redzēto atstāsta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!