Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī pēdējā laikā vairākkārt ir izskanējusi informācija par vilku nodarītajiem postījumiem aitu ganāmpulkiem, nav iemesla būtiski palielināt vilku medīšanas limitu, jo lielā daļā gadījumu mājdzīvnieku īpašnieki paši neveic nekādus pasākumus aizsardzībai pret savvaļas dzīvniekiem, analizējot pēdējo gadu statistiku, secinājis Valsts meža dienests (VMD).

Latvijā šogad vilku nomedīšanas limits ir 200. Patlaban nomedīti ir 113 vilki. Savukārt līdz 1.oktobrim saņemti 174 ziņojumi, kad vilki saplosījuši mājdzīvniekus. Piemēram, 2011.gads salīdzinoši bija rekorda gads - tika saplosīti 242 mājdzīvnieki, tajā skaitā 176 aitas. Savukārt vilki visvairāk nomedīti pērn - 247.

VMD uzsver, ka, sīkāk analizējot vilku uzbrukumu gadījumus un iepazīstoties ar postījumu vietām, apstiprinās jau agrāk zināmais - mājdzīvnieku īpašnieki paši neizmanto nekādus pasākumus īpašuma aizsardzībai pret savvaļas dzīvniekiem.

Šādā situācijā problēmu atrisināt ar medīšanu nevar, jo postījumiem ir gadījuma raksturs. Neatkarīgi no tā, kāds būtu kopējais vilku skaits, var veidoties situācija, ka arī viens vienīgais palikušais vilks var nokost aitas kādā aplokā kā viegli iegūstamu barību. Taču tas nenozīmējot, ka vajadzētu palielināt vilku nomedīšanas apjomu.

Patlaban speciālisti vērtējot vilku nomedīšanas limita izpildes gaitu un pieļauj, ka arī šogad tiks palielināts šajā sezonā nomedījamo vilku skaits. Maksimāli pieļaujamais nomedīšanas apjoms vilkiem un lūšiem tiekot noteikts pēc populācijas stāvokļa, nevis pēc mednieku un mežziņu uzskaites. Vilku skaits Latvijā pēdējo 10–15 gadu laikā svārstījies no 200–300 ziemas beigās līdz 500–600 vasaras sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!