Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Arhitektu savienība (LAS) 9.maijā pieņēmusi rezolūciju par valsts būvniecības politiku un sertificēta arhitekta atbildību. LAS iesaka sertificētiem arhitektiem neparakstīt būvlaukuma aprites dokumentus, līdz normatīvajā regulējumā tiks precīzi definētas būvniecības dalībnieku atbildības robežas, portālu "Delfi" informēja LAS.

Saskaņā ar LAS pausto, arhitektus satraucis fakts, ka valsts un pašvaldību institūciju darbā tiekot sagrozīts arhitektu profesijas saturs, kā arī radīts maldīgs priekšstats par arhitektu atbildību.

LAS 20. kongresā pieņemtās rezolūcijas mērķis ir vērst atbildīgo valsts un pašvaldības institūciju uzmanību uz būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu neatbilstību objektīvam būvniecības procesam un starptautisko standartu pamatnostādnēm. Tāpat arī uz pastāvošo kļūdaino arhitektu profesijas kompetences un atbildības interpretāciju, informē LAS.

"Zolitūdes traģēdija ieviesa būtiskas korekcijas lēmumu pieņēmēju attieksmē pret būvniecības nozares problemātiku, tomēr valsts atbildīgās institūcijas tā arī neatzina, ka iepriekšējā periodā Būvniecības likuma izstrādē paveiktais ir bijis balstīts uz maldīgiem pieņēmumiem un nepietiekošu procesa izpratni. Netika analizētas un pašos pamatos koriģētas iepriekš pieņemtās pamatnostādnes; tā vietā steigšus tika veikti normatīvo aktu kosmētiski uzlabojumi," teikts LAS rezolūcijā.

LAS uzsver, ka arhitekts neatkarīgi no sava statusa būvniecības procesā, nav un nevar būt atbildīgs par tādām darbībām un dokumentiem, kā atbilstību un pareizību arhitekts savas kompetences ietvaros pats pēc būtības pārbaudīt nevar. "Arhitekts ir sertificēts speciālists un reglamentētas profesijas pārstāvis. Arhitekta kompetences un atbildības robežas visā būvniecības procesā nosaka arhitekta profesionālā izglītība, prakses sertifikāts un statuss konkrētajā būvniecības procesā. Arhitekts ir atbildīgs par savu veikto darbu tikai un vienīgi savas kompetences ietvaros," teikts rezolūcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!