Foto: DELFI Aculiecinieks
Noskaidrota lidmašīnas avārijā pie Turaidas bojāgājušā pasažiera personība.

Pazīstamā uzņēmēja Gundara Vectirāna pilotētajā mazajā sporta lidmašīnā "Savage" atradās viņa draugs, uzņēmējs Juris Sirmais.

33 gadus vecā vīrieša hobijs bija skriešana un blakus notikuma vietai vakar policija atrada maratonista karti, tiesa, bez vārda un uzvārda. Informācija internetā liecina, ka Sirmais ar labām sekmēm piedalījies dažādos vidējo un garo distanču skrējienos.


"Firmas.lv" informācija liecina, ka Sirmajam piederējušas kapitāldaļas divos uzņēmumos - SIA "Rebootizer Baltic" viņam pieder 50% kapitāldaļu un viņš pilda valdes locekļa pienākumus, bet SIA "Grīdu birojs" uzņēmējs ir vienīgais īpašnieks un valdes loceklis.

Vakar, 15.oktobrī, plkst.16.03 kādā kukurūzas laukā pie Turaidas avāriju piedzīvoja Ādažu aviokluba mazā sporta lidmašīna "Savage"; abi lidmašīnā esošie vīrieši gāja bojā. Negadījums notika labos laika apstākļos.

Svētdien aviācijas eksperti un policija turpinās darbu lidmašīnas avārijas vietā pie Turaidas.

Sākotnējā notikuma vietas apskate liecina, ka pie Turaidas avarējusī lidmašīna vertikāli ietriekusies zemē, žurnālistiem pastāstīja Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļas vadītājs Visvaldis Trūbs.

Nav pazīmes, ka mēģināts nolaisties - nav ne slīdēšanas, ne bremzēšanas pēdu.

Tiek pieļauta iespēja, ka veikts kāds pārāk sarežģīts manevrs.

Vectirāns no Ādažu lidlauka izlidojis viens, pastāstīja Ādažu lidlauka direktors un vecākais pilots-instruktors Anatolijs Perekriostovs.

Kā norādīja Perekriostovs, visticamāk, Vectirāns devies uz Siguldu, kuras apkārtnē ir divi lidlauki, tur nolaidies un paņēmis līdzi pasažieri - kādu savu paziņu, kurš avionegadījumā arī gājis bojā.

Vectirāns Ādažu avioklubā mēdzis stāstīt, ka pie Siguldas dzīvo viņa draugi.

Kā pastāstīja Perekriostovs, Vectirāna pilotētā lidmašīna bijusi tehniskā kārtībā - pirms izlidošanas Ādažu lidlaukā vairāku pilotu acu priekšā veikta ierastā drošības procedūra - pārbaudīts eļļas un degvielas līmenis, bremžu sistēma, iedarbināts un uzsildīts dzinējs. Lidmašīna sekmīgi pacēlusies gaisā, 400 metru augstumā veikusi apli ap Ādažu lidlauku un devusies Siguldas virzienā.

Vectirāna pilotētajai lidmašīnai pirms diviem mēnešiem veikta tehniskā pārbaude, nekādas problēmas nav konstatētas.

Kā atzina Ādažu lidlauka direktors, piloti pirms izlidošanas un pēc atlidošanas veic ierakstu lidlauka žurnālā, norādot iecerēto maršrutu. Nekādas sīkākas ziņas nav jāsniedz, jo tiek izmantota tā sauktā nekontrolētā gaisa telpa.

Perekriostovs pastāstīja, ka avārijai ir viens aculiecinieks - kāds puisis redzējis, ka lidmašīna lido 30-50 metru augstumā, veic strauju augstuma uzņemšanu un tad no augstākā punkta vertikāli, lidojot spirālē, ietriecas zemē. Ietriekšanās brīdī lidaparāts aizdedzies.

Uz notikuma vietu īsi pēc avārijas atsteigušies vietējie iedzīvotāji, kuriem izdevies izvilkt no avarējušā lidaparāta abus vīriešus, taču bijis jau par vēlu un viņi bija miruši.

Lūgts novērtēt Vectirāna pilota prasmi, Perekriostovs atzina, ka to var raksturot kā normālu. Vectirāns lidojis piecus gadus, viņa stāžs bijis 450-500 lidojuma stundas, nekādi būtiski incidenti ar viņa līdzdalību līdz šim nav reģistrēti.

Perekriostovs norādīja, ka patlaban ir pāragri izteikt minējumus par avārijas iemesliem - to darīs speciāli izveidota izmeklēšanas komisija.

Kā ziņots, pie Turaidas avarējušo Ādažu aviokluba lidmašīnu pilotējis pazīstamais uzņēmējs, autotirgotāja "Amserv Motors" līdzīpašnieks Vectirāns.

Lidmašīnas pilots bijis Vectirāns, apstiprināja SIA "Avio Rīga" pilotu skolas valdes loceklis Edvīns Vansovičs, sīkāku informāciju par bojāgājušā pilota personību nesniedzot.

Tomēr informācija internetā liecina, ka Vectirāns ir aviācijas entuziasts un saistīts ar "Avio Rīga" pilotu skolu.

"Amserv Motors" pēcpārdošanas daļas un servisa vadītājs Armands Vimba atzina, ka patlaban saņemta neoficiāla informācija par to, ka traģiski bojāgājušais ir "Amserv Motors" vadītājs Vectirāns. Uzņēmumā pirmdien, 17.oktobrī, plānota vadības sapulce, bet otrdien, 18.oktobrī, notiks akcionāru sapulce, uz kuru ieradīsies igauņu akcionāri.

Vimba apstiprināja, ka Vectirāns nodarbojies ar aviāciju, taču nezināja, vai viņam bija lidmašīna. Tomēr viņš uzsvēra, ka Vectirāns lidojis jau kādu laiku un bijis profesionāls lidotājs.

Otrs bojāgājušais bijis pasažieris, par viņa personību Vansovičs nebija informēts.

Vectirāns pilota apmācību izgājis un licenci ieguvis "Avio Rīga" pilotu skolā. Viņa pieredzi Vansovičs raksturoja kā "nelielu", tomēr uzsvēra, ka pilotam apmācības bija izietas un dokumenti kārtībā.

Avārija notikusi netālu no Siguldas, pie autoceļa Turaida-Ragana 1.kilometra.

Lidaparāts ietriecies kukurūzas laukā, nolaužot kreiso spārnu. Pēc negadījuma lidmašīna aizdegusies. Aptuvenā degšanas platība - desmit kvadrātmetri. Traģēdijas vieta atrodas 200 metrus no Turaidas-Raganas ceļa un 200 metrus no tuvākās mājas.

Abi bojāgājušie bija vienīgie, kas atradās lidmašīnā.

Avarējusi sporta tipa mazā lidmašīna.

Diemžēl brīdī, kad ugunsdzēsēji ieradušies notikuma vietā, bijis jau par vēlu un lidaparātu pilnībā bija pārņēmušas liesmas.

Pēc aculiecinieku stāstītā, pirms avārijas lidmašīna gaisā veikusi bīstamus trikus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!