Foto: AFI
Nozares organizācijas neesot bijušas informētas par ieceri veidot Psihiskās veselības likumu, tas otrdien atklājās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē, kur bija plānots diskutēt par minēto likumu.

Kā sēdes sākumā norādīja apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks (V), šis likums "nācis no tautas" un kā jau izveidota likumprojekta pārstāve tika pieaicināta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras vadītāja Gunta Ancāne.

Viņa stāstīja, ka pie likumprojekta nepieciešamības nonāca, strādājot ar pacientiem. Ancāne skaidroja, ka Latvijā maz tiek runāts par psihisko veselību un ar šo likumu plānots noņemt stigmu, kas valda sabiedrībā, proti, ka no šādām saslimšanām ir iespējams izārstēties. Viņa arī piebilda, ka ar likumprojektu grib aicināt cilvēkus būt atbildīgiem pret savu psihisko veselību.

Tomēr sēdes sākumā izrādījās, ka vairākas nozares organizācijas likuma projekta izstrādē nav piedalījušās. Tā, piemēram, Latvijas Ārstu psihoterapeitu asociācija par likumprojektu esot uzzinājusi no Saeimas mājaslapas, bet Latvijas Psihiatru asociācija likumprojektu ieguvusi tikai nesen no pašas apakškomisijas. Arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide norādīja, ka diskusijas par šo likumu starp organizācijām nav notikušas. Tāpat likumprojekta izstrādē nebija piedalījusies arī Veselības ministrija (VM).

Kā pastāstīja Ancāne, likumprojekts izstrādāts pārsvarā kopā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvjiem.

Kopumā gan asociācijas neiebilda pret likuma izstrādi kā tādu, tomēr iebilda pret tā pašreizējo redakciju. Savukārt Saeimas deputāte Aija Barča (ZZS) bija izbrīnīta, ka, lai gan likumprojekta izstrādē iesaistījās arī SPKC pārstāvji, tajā nekas nav minēts par nepieciešamo finansējumu. Klātesošie gan kopumā īpaši par likumprojekta saturu nediskutēja.

VM valsts sekretāres vietniece Egita Pole sacīja, ka tad, ja nozares organizācijas izlems, ka šāds likums ir nepieciešams, ministrija iesaistīsies tā izstrādē.

Līdz ar to komisija nolēma, ka pašreizējo likumprojekta redakciju nosūtīs nozares organizācijām, ģimenes ārstu organizācijām un VM, lai minētās organizācijas varētu sniegt savus komentārus un sākt diskusiju par šādu likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!