Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) nosūtījusi vēstuli Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS), Saeimas frakcijām, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) un finanšu ministram Einaram Repšem, prasot 2010.gada valsts budžetā Latvijas Televīzijai piešķirt 8,357 miljonus latu, bet Latvijas Radio - 3,879 miljonus latu, informēja Saeimā.

Patlaban plānotais bāzes samazinājums 2010.gadā sabiedriskajiem medijiem ir 60% - Latvijas Televīzijai budžets jāsamazina par 3,8 miljoniem latu, bet Latvijas Radio - par 2,1 miljonu latu, kas nozīmē atgriešanos 1998.gada finansējuma līmenī, kad apraides, pakalpojumu, atalgojumu, starptautisko licenču un preču cenas bija līdz pat 60% zemākas.

Saglabājoties valsts dotācijai šā gada apmērā - 8,357 miljoni latu - Latvijas Televīzijai pašai jānopelna 2,21 miljons latu. Pie Finanšu ministrijas piedāvātās dotācijas 4,3 miljonu latu apmērā, pēc NRTP domām, Latvijas Televīzijai gandrīz nav iespējams nosegt līgumiskās saistības par precēm un pakalpojumiem.

57% no Latvijas Televīzijas darbiniekiem esot stundu apmaksas darbinieki, tādējādi papildus štatu samazināšana finansiālu labumu nedos. Šī brīža vidējā Latvijas Televīzijas darbinieku noslodze esot 90 stundas mēnesī.

NRTP brīdina, ka samazināta finansējuma apstākļos Latvijas Televīzija un Latvijas Radio nākamgad samazinās oriģinālās produkcijas apjomu par vairāk nekā 50%, tiks slēgti divi Latvijas Radio kanāli, kā arī likvidēts Latvijas Radio koris. "Faktiski tas nozīmē abu mediju darbības izbeigšanu," brīdina NRTP.

Vēstulē arī tiek norādīts, ka finansējums sabiedriskajām raidorganizācijām kopš neatkarības atgūšanas bijis nepietiekams, tas ir viens no zemākajiem Eiropā un patlaban ir astoņi eiro (5,6 lati) uz mājsaimniecību gadā, kamēr Eiropas Savienības valstīs - 120 eiro līdz 140 eiro jeb 84 lati līdz 98 lati uz mājsaimniecību. Šajā ziņā Latvija ir pēdējā vietā Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!