Foto: Saeimas administrācija
No Zatlera reformu partijas (ZRP) atšķēlušies seši deputāti vēlētos parakstīt trīs partiju – ZRP, "Vienotības" un Nacionālas apvienības – izveidotās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" valdības deklarāciju un vērtību dokumentus vai nu kā deputātu grupa, vai nu individuāli, portālam "Delfi" atzina divi no ZRP aizgājušās grupas pārstāvji, 11.Saeimas deputāti Elīna Siliņa un Jānis Junkurs.

Gan Siliņa, gan Junukrs apgalvoja, ka pret ZRP izvirzītajiem valdības ministru amatu kandidātiem viņiem iebildumu nesot, jo tie ir profesionāļi, taču ZRP pametušajiem deputātiem nav pieņemams viņu izvirzīšanas process.

Junkurs apgalvoja, ka viņš varētu atbalstīt šobrīd nominētos ministrus, tomēr, "ja mums piedāvās, mums būs iespēja virzīt [darbam valdībā] vairākus profesionālus cilvēkus". Viņš atteicās nosaukt konkrētus vārdus, taču pēc viņa teikta bija nojaušams, ka "sešiniekā" konkrēti kandidāti ir apspriesti.  

Abi deputāti atzina, ka lēmums pamest partiju briedis ilgāku laiku, taču Siliņa apgalvoja - tas, ka partiju pametuši tieši seši deputāti, kas liedz "reformu un tiesiskuma koalīcijai" vairākumu Saeimā, esot tikai sakritība. ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100, taču pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Siliņa arī apgalvoja, ka viņu aiziešana no partijas ZRP nāks par labu, jo veicinās diskusiju par demokrātiju partijā. Viņa arī apgalvoja, ka godīgāk ir bijis paziņot par partijas pamešanu pirms balsojuma par valdību, jo, atstājot ZRP vēlāk, valdības stabilitāte būtu apdraudēta.

Siliņa stāstīja, ka apsvērusi iespēju nolikt deputātu mandātu, tomēr nākamais deputātu kandidāts no Vidzemes apgabala arī būtu viens no tiem, kas tika reklamēts individuālā kampaņā avīzē tāpat kā seši no ZRP aizgājušie deputāti, un "šī neuzticība nepazudīs". Tomēr viņa pieļāva - "ja situācija tā iegrozīsies un uzticības man nebūs un būs spiediens, varbūt es mandātu nolikšu".

Savukārt Junkurs, kurs sestdien piedalījās ZRP deputātu un valdes sanāksmē, kurā prezentēti ZRP ministri, līdz sēdes beigām nepalika, jo Zatlers pirms tam viņam sacīja, ka balsojums par kandidātiem frakcijā nebūšot nepieciešams. Junkurs arī atbalstu ministra amatu kandidātiem. Svētdien pēc "sešinieka" paziņojuma par izstāšanos no ZRP, partijas līderis, eksprezidents Valdis Zatlers pārmeta deputātiem, ka trīs no sešiem aizgājušajiem piedalījās sanāksmē un neiebilda pret ministru amatu kandidātiem, bet vēlāk publiski pauda neapmierinātību.

Savukārt Siliņa apstāstīja, ka ceturtdien partijas valdes un frakcijas sarunas par nosacītu aizgājušā "sešinieka" līderi deputātu Klāvu Olšteinu kā iespējamo iekšlietu ministru notikusi, lai izprovocētu diskusiju par ministru amatu kandidātiem.

Svētdien pēc sešu deputātu lēmuma pamest partiju izskanējusī informācija, ka Olšteins vēlējies ieņemt iekšlietu ministra amatu, taču viņš to noliedza. "Olšteina grupas" pārstāvis Jānis Upenieks skaidroja, ka šī  saruna esot bijusi vien reakcija uz ZRP deputāta Romualda Ražuka aicinājumu virzīt Olšteinu šim amatam.

Jau ziņots, ka svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ".

Deputāti partiju pametuši tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!