Foto: LETA
Līdz ar atbildīgo iestāžu novērtējumu šodien pabeigta daļa Rīgas Brāļu kapu ansambļa atjaunošanas darbu.

Pēdējo gadu laikā Brāļu kapos restaurēta liela daļa tēlnieciskās grupas "Māte Latvija ar kritušiem dēliem", veikts Svētās uguns terases remonts, renovēti depozitāriji, atjaunotas vairākas sienas vai to fragmenti, nomainītas bojātās un uzliktas trūkstošās smilšakmens kapa uzrakstu plāksnes - kopā aptuveni 1000, veikta kapličas rekonstrukcija, izveidots saimnieciskais sektors Aizsaules ielā, pabeigta centrālā kapu lauka celiņu renovācija.

Noslēdzošās sienas Mātes Latvijas tēla ar kritušajiem dēliem postamentā šogad par Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas finansējumu veikti sānu un aizmugures plakņu, noslēdzošas sienas aizmugures daļas ar sienu nosegumiem un skulptūru grupu "Ievainotie jātnieki" restaurācijas darbi restauratora Edgara Janočko vadībā.

Tāpat veikta Noslēdzošās sienas kreisās puses ar heraldiskajiem tēliem "Latgale" un "Vidzeme" un apriņķu ģerboņiem un bareljefiem restaurācija, kuru realizēja un finansēja nodibinājums "Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds" par tautas saziedotiem līdzekļiem 42 697 eiro apmērā.

Oktobrī pabeigta arī Rīgas Brāļu kapu centrālā kapulauka celiņu renovācijas otrā kārta. Celiņus 2263 kvadrātmetru platībā atjaunoja SIA "Global Project" par Rīgas domes finansējumu 302 317 eiro, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Daļa celiņu 325 kvadrātmetru platībā tika rekonstruēta 2006.gadā, bet šogad veica daudz plašākus rekonstrukcijas darbus 2263 kvadrātmetru platībā.

Darbu gaitā tika veikta esošo betonu plākšņu demontāža, seguma norakšana un izvešana, kapakmeņu rindu līmeņošana, optimāla grants seguma izveidošana, šūnakmens bortakmeņu remonts, tīrīšana un izbūves līnijas izlīdzināšana, kapakmeņu pamatņu virsmu tīrīšana, rindu remonts, bojāto smilšakmens kapu uzrakstu piemiņas plākšņu demontāža un jaunu uzstādīšana, dolomīta šķembu pamatnes ierīkošana, pašreizējo šūnakmens plākšņu uzstādīšana, betona seguma izveidošana un zāliena atjaunošana.

60.gados kapos tika veikti remontdarbi, kad tika nomainītas sākotnējais iesegums ar dzelzsbetona plāksnēm. Laika gaitā šo plātņu virsējais slānis ir nodilis un tālāka materiāla erozija atsedza tērauda stiegrojumu. Daudzviet plātnes bija sabrukušas pavisam un apdraudēja apmeklētāju normālu pārvietošanos par Rīgas Brāļu kapu centrālo kapu lauku, tāpēc bija nepieciešams veikt celiņu rekonstrukciju.

Patlaban tiek sakārtota Rīgas pieminekļu aģentūras jaunveidoto skulptūru, akmens materiālu novietnes vieta Varoņu ielā 3. Teritorijas sakopšanas un apžogošanas darbus finansē Rīgas dome 46 753 eiro apmērā.

Restaurācija šogad paredzēta arī Svētās uguns altāra terases iesegumam, noslēdzošās sienas priekšlaukumam, uzejai starp centrālā kapu lauka terasēm un četrām strūklakām. Nesen noslēdzies iepirkuma konkurss darbu veikšanai, līgums noslēgts ar SIA "Aqua Latvia" par 259 752 eiro bez PVN.

Šogad Brāļu kapu restaurācijai paredzēti 694 000 eiro, no kuriem 658 000 eiro ir Rīgas domes investīcijas un 36 000 eiro - Kultūras ministrijas finansējums. Brāļu kapu uzturēšanas izdevumus - aptuveni 100 000 eiro gadā - pilnībā sedz Rīgas dome.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR), Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvji, restaurācijas speciālisti, kā arī arhitekti un būvuzraugi šodien plkst.12 pieņēma šoruden pabeigtos restaurācijas darbus Rīgas Brāļu kapos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!