Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) un Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu šodien piedalījās kritušo igauņu karavīru piemiņas vietas atklāšanā Mazsalacā.

"Cīņai par brīvību nav valstu robežu, un savu brīvību ne vienmēr var izcīnīt un nosargāt, aizstāvot tikai savu teritoriju. Palīdzot kaimiņiem, mēs palīdzam paši sev. Šajās kaujās igauņi ir lējuši asinis gan par Latviju, gan par Igauniju. Mēs gadsimtiem ilgi esam gājuši vienā virzienā, plecu pie pleca cīnoties par kopīgām vērtībām. Mūsu ticība brīvībai ir nemirstīga," piemiņas vietas atklāšanā sacīja Pabriks.

Igauņi Latvijā cīnījās no 1918.gada līdz pat brīvības cīņu beigām, palīdzēja nosargāt Rīgu. Brīvības cīņu laikā Latvijā krita vairāk nekā 600 igauņu karavīru, klātesošajiem atgādināja Reinsalu.

"Esmu pateicīgs latviešiem par igauņu karavīru kapavietu sakopšanu un cieņas izrādīšanu kritušajiem," uzsvēra Igaunijas aizsardzības ministrs.

Pēc svinīgā pasākuma Pabriks ar Reinsalu pārrunāja NATO izcilības centra stratēģiskās komunikācijas jautājumos veidošanu Rīgā un kiberaizsardzības aktualitātes.

Tāpat ministri diskutēja par labākajiem risinājumiem patrulēšanā NATO gaisa telpā virs Baltijas, kā arī abu valstu iesaisti starptautiskajās operācijās Afganistānā un Mali.

Piemiņas vieta Latvijā ir radīta pēc Igaunijas zemessardzes iniciatīvas sadarbībā ar Brāļu kapu komiteju.

Mazsalacā atbrīvošanas cīņās kritušo igauņu piemiņas vieta eksistē jau kopš 1919.gada, godinot tuvākajā apkārtnē kritušos kareivjus, bet nu ar Igaunijas aizsardzības ministrijas finansiālu atbalstu šo vietu rekonstruēs un tiks uzstādīts arī piemineklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!