Foto: LETA



Krievijas noteiktais preču embargo nespēs ietekmēt Eiropas Savienības (ES) solidaritāti, jo Krievija kopumā ir daudz vājāka nekā ES, šādu viedokli pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Deputāts norādīja, ka ES ir jābūt mehānismam, lai atbalstītu tās valstis, kuras sankciju rezultātā cieš visvairāk. "Mūsu mērķis nav Krieviju pazemot, vai nospiest uz ceļiem. Šāda veida sankcijas nav nepieciešamas nevienai no pusēm - ne ES, ne ASV, ne Krievijai," sacīja Pabriks.

"Tālāk Krievijai ir divi ceļi - vai nu nedēļas laikā ievest karaspēku Austrumukrainā, saasinot situāciju, vai sākt diskusiju un rast kanālus. Pašreiz, vismaz iekšpolitiski, šo sankciju mērķis Krievijai ir radīt pozitīvu un spēcīgu iespaidu pašu mājās, starptautiski - sašķelt ES valstis," norādīja deputāts.

Viņš uzskata, ka valstu vadītājiem un vairākām institūcijām, tostarp Eiropas Parlamentam (EP), ir jāsanāk kopā, lai pieņemtu lēmumu, kā realizēt iekšējo ES solidaritāti.

"Ja mums bija finansiālā solidaritāte, kad bija finanšu krīze, kad tika iztērēti simti miljardi eiro, šīs Krievijas sankcijas neprasīs tādus apjomus un līdzekļus. Krievija kopumā ir daudz vājāka nekā ES, sastādot 3% no pasaules kopprodukta, pretēji 23% ES un 23% ASV. Tas nav nekas tāds, kas var apdraudēt," uzskata deputāts.

Jau vēstīts, ka Krievija noteikusi "pilnīgu embargo" lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem.

Krievijas noteikto sankciju dēļ nākamnedēļ plānota valdības ārkārtas sēde. Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) nolēmusi pārtraukt savu atvaļinājumu un atgriezīsies darbā rīt, kad paredzēta arī tikšanās ar nozaru organizācijām, kuru biedrus varētu skart Krievijas noteiktās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!