Ārlietu ministrs Artis Pabriks 16.aprīlī oficiālās vizītes Azerbaidžānā ietvaros tikās ar ārlietu ministru Elmāru Mammadiarovu (Elmar Mammadyarov) un lūdza izskatīt iespēju ieviest bezvīzu režīmu Latvijas pilsoņu ieceļošanai Azerbaidžānā. Viņš informēja, ka Latvija izskata vīzu atvieglojumu piešķiršanu Azerbaidžānas diplomātisko un dienesta pasu turētājiem.
Tikšanās laikā puses atzina, ka abu valstu attiecībām ir raksturīga stabilitāte un savstarpējā sapratne kā divpusējā, tā starptautiskajā līmenī. Attiecību nostiprināšanos apliecina arī abu valstu amatpersonu vizītes augstā līmenī. Azerbaidžānas ārlietu ministrs informēja, ka, lai nostiprinātu abu valstu parlamentu sadarbību, aicina arī Saeimas priekšsēdētāju apmeklēt Azerbaidžānu, informē Ārlietu ministrijas preses centrā.

Artis Pabriks ielūdza Elmāru Mammadiarovu apmeklēt Ārlietu ministrijas un Baltijas Asamblejas kopīgi rīkoto konferenci "Baltijas valstis un Eiropas kaimiņu politika", kas notiks 23.novembrī Rīgā. Plānots, ka konferencē piedalīsies Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministri, kā arī atsevišķu ES dalībvalstu un kaimiņu valstu ārlietu resoru vadītāji. Tāpat viņš informēja, ka Šveices prezidentes un ārlietu ministres Mišelīnes Kalmī-Rejas (Micheline Calmy-Ray) vizītes laikā Rīgā pārrunāta iespēja realizēt kopīgus projektus Dienvidkaukāza valstīs.

Ministrs Artis Pabriks savu kolēģi informēja, ka Rīgas Dome ir piešķīrusi trīs hektārus zemes Latvijas Azerbaidžānas biedrībai draudzības parka izveidei, kas tiktu ierīkots Azerbaidžānas arhitektūras stilā. Šobrīd ir izstrādāts parka skiču projekts un notiek tehniskā projekta izstrāde.

Puses atzinīgi novērtēja 1. un 2.martā notikušās Latvijas – Azerbaidžānas Starpvaldību komisijas pirmās sēdes rezultātus, kurs laikā tika panākta vienošanās par sadarbību tādās jomās kā rūpniecība, transports un tranzīts, finanšu sektors, komunikācijas un informācijas tehnoloģijas, tūrisms u.c.

Amatpersonas atzina, ka Latvijas vēstniecības atvēršana Azerbaidžānā un Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic nodrošinātie tiešie lidojumi starp abu valstu galvaspilsētām būtiski sekmēs abu valstu attiecību attīstību, īpaši ekonomikas nozarē.

Azerbaidžānas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latviju redz kā atbalstu dažādu jautājumu risināšanai ar Eiropas Savienību un pateicās par līdzšinējo atbalstu.

Ārlietu ministri pārrunāja arī Azerbaidžānas attīstību, situāciju Kalnu Karabahā un Tuvajos Austrumos, abu valstu darbību starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās un citas aktualitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!