Foto: PantherMedia/Scanpix
Valdība otrdien lems par 6000 latu piešķiršanu prokuratūrai, kura šādu summu prasa piešķirt, lai varētu izvērtēt padomju laikā nepamatoti psihiatriskajās slimnīcās ievietoto personu reabilitēšanas lūgumus.

Šogad 1.augustā stājās spēkā likums, kas paredz atjaunot to personu godu un cieņu, kuras padomju laikā bez tiesas nolēmuma tika nepamatoti ievietotas psihiatriskajās ārstniecības iestādēs par viņu politisko pārliecību, pretošanos totalitārajiem režīmiem, par reliģiskajiem uzskatiem, par nacionālo piederību vai par piederību pie noteiktas sabiedrības šķiras.

Personas, kuras atbilst šiem kritērijiem, var vērsties prokuratūrā ar iesniegumu par psihiatriskajā ārstniecības iestādē nepamatoti ievietotās personas statusa atjaunošanu. Ja persona ir mirusi, attiecīgu iesniegumu var iesniegt tās radinieks vai pārdzīvojušais laulātais.

Lai pieņemtu lēmumu par personas statusa atjaunošanu vai atteikumu atjaunot personas statusu, prokuroram ir jāpieprasa psihiatrijas ekspertu komisijas rakstveida atzinums, kā arī, ja nepieciešams, citu ekspertu atzinums.

VSIA "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs" vienas psihiatriskās ekspertīzes veikšana izmaksā 100 latus. Provizoriski paredzams, ka līdz gada beigām prokuratūra saņems vismaz 60 iesniegumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!