Foto: LETA

Lai gan Daugavpils novadā no ārpasaules plūdu dēļ norobežoti jau vairāki ciemi, dzīvojamo ēku applūšanas iespēja ir maza, portālam "Delfi" norādīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidroloģe Ilze Rudlapa.

"Novērojumu staciju dati liecina, ka šobrīd applūdušas ir tikai palienas. Tomēr ūdens līmenis noteikti turpinās paaugstināties, bet šobrīd nav bažu, ka varētu applūst dzīvojamās ēkas," norādīja Rudlapa.

Hidroloģe gan atgādina, ka jāņem vērā mājas atrašanās vieta – zemākajās vietās ēkas var applūst. Taču pie novērojumu stacijām tuvākajā laikā nevajadzētu applūst ēkām, skaidroja Rudlapa.

"Līksnas pagasta Vaikuļānos ir atlikuši apmēram 50 centimetri līdz ūdens līmenis varētu kļūt bīstams. Citur šobrīd izskatās, ka vēl nav tik tuvu augstie ūdens līmeņi. Taču jāskatās, kā kustēsies ledus sablīvējumi – kad notiek ledus kustības, ūdens līmenis var ļoti strauji paaugstināties. Ir grūti prognozēt cik strauji tas notiks, bet šī brīža prognoze ir, ka tie varētu būt apmēram 50 centimetri," plūdu attīstību ieskicēja Rudlapa.

Lai gan pirmdien Salas novada Salas pagastā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji steidza palīgā plūdu nelaimē nonākušam sunim, otrdien izsaukumi par glābšanas darbiem palu skartajās teritorijās nav saņemti, portālam "Delfi" pastāstīja VUGD pārstāve Inta Šaboha.

"Dienests vairākās vietās ir apsekojis applūdušās teritorijas, lai monitorētu situāciju," glābēju gatavošanos plūdiem ieskicēja Šaboha, piebilstot, ka iedzīvotājiem pašiem jābūt gataviem vērsties pēc palīdzības dienestā.

"Ja iedzīvotāji saprot, ka viņiem ir tiešs plūdu apdraudējums veselībai vai dzīvībai, aicinām nekavējoties zvanīt uz ugunsdzēsības un glābšanas dienestu pa tālruni 112 un pārvietoties uz ēkas augšējiem stāviem vai jumtu. Ja plūdi sākušies naktī, jāizmanto gaismas signāls, lai norādītu uz savu atrašanās vietu," sacīja dienesta pārstāve Šaboha.

Vēstīts, ka ceļoties ūdens līmenim, otrdien applūduši un no ārpasaules nošķirti Nīcgales un Aizupes ciemi Sventes pagastā, kā arī Ribaku ciems Līksnas pagastā, portālam "Delfi" pastāstīja šo pagastu vadītāji.

Ledus sablīvējumi un sastrēgumi Daugavā stiepjas daudzu kilometru garumā no Daugavpils līdz Pļaviņām, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra iegūtie dati no Eiropas Kosmosa aģentūras pavadoņa "Sentinel-1".

Lielākie sastrēgumi konstatēti posmā no Daugavpils līdz Līvānu novada sākumam. Jersikas un Līvānu pusē upē ir salīdzinoši maz ledus, nākamais lielākais sastrēgums novērots lejpus Jēkabpils un līdz Pļaviņām.

Dati iegūti par pirmdienu. Iespējams, patlaban ledus sablīvējumi ir pavirzījušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!