Palīdzības sniegšanai Krigizstānas bēgļiem, kas raduši patvērumu Uzbekistānā, Ministru kabinets pirmdien iešķīris 50 000 latu, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

Civilie nemieri, kas risinājās Kirgizstānas dienvidos, izraisījuši masveida bēgļu plūsmu pāri valsts robežai, tādejādi radot ārkārtas humāno situāciju Uzbekistānas pierobežā.

Andižānas, Namangānas un Fergānas rajonos ir vislielākā bēgļu koncentrācija – 70 līdz 100 tūkstoši cilvēku, izveidotas ap 40 bēgļu nometnes. Tāpēc Uzbekistānas valdība ir lūgusi starptautisko humāno palīdzību bēgļu problēmu risināšanai. Galvenokārt nepieciešami pārtikas produkti, dzeramais ūdens, medikamenti un pagaidu dzīves vietas.

Eiropas Komisija piešķīrusi piecus miljonus eiro nemieros cietušajiem uzbekiem un kirgīziem. Sarkanais Krusts un dažādas ANO organizācijas jau ir nosūtījušas humānās palīdzības kravas uz Uzbekistānu.

Ministrijā portālam "Delfi" norāda, ka Latvija ir atsaukusies Uzbekistānas valdības lūgumam gan humāno apsvērumu dēļ, gan arī tāpēc, ka Latvijai ir ilggadējas draudzīgas un labas sadarbības attiecības ar Uzbekistānu.

Latvijas valdības piešķirtos līdzekļus paredzēts izmantot medikamentu vai pirmās nepieciešamības preču iegādei. Par humānās palīdzības nogādāšanu atbildīga būs Latvijas Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!