Valdība otrdien akceptējusi grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli naftas produktiem", kas paredz akcīzes nodokļa pārdali par labu Valsts autoceļu fondam (VAF). Patlaban spēkā esošais likums "Par akcīzes nodokli naftas produktiem" paredz, ka pamatbudžetā ieskaita 50% no iekasētā akcīzes nodokļa un otru pusi līdzekļu novirza VAF.
Likuma grozījumi paredz samazināt valsts pamatbudžetā ieskaitāmo daļu no 50% līdz 40%, palielinot VAF ieskaitāmo akcīzes nodokļa daļu līdz 60%.

Aprēķināts, ka tiesību akta projekta pieņemšana palielinās VAF ieņēmumus par 9 miljoniem latu. Lielākā daļa līdzekļu tiks izlietota infrastruktūras sakārtošanai - autoceļiem 80% un dzelzceļam 8%. Palielinot līdzekļus autoceļu finansēšanā, tiktu nodrošinātas papildu darbavietas, kā arī saglabāts pašreizējais sabiedriskā transporta maršrutu tīkls, norāda grozījumu projekta autori.

Ja Saeima pieņems Ministru kabineta akceptētos grozījumus, tad tie stāsies spēkā 2002.gada 1.janvārī. Nodokļa pārdali par labu VAF atbalsta gan Latvijas pasažieru autopārvadātāju asociācija, gan Latvijas ceļinieku asociācija, kā arī citas sabiedriskās organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!