Foto: LETA
Valdība otrdien nolēma no šā gada 1.marta līdz 31.decembrim palielināt zāļu kompensācijas apmēru vīrushepatītu slimniekiem.

Valdības lēmums paredz noteikt diagnožu grupai "Vīrushepatīti" 75% kompensācijas apmēru, kā tas bija noteikts līdz 2009.gada martam. Pašlaik kompensācijas apmērs šādām diagnozēm ir 50%.

Veselības ministrija valdībai iesniegtajos dokumentos skaidro, ka 2009.gada sākumā sakarā ar zāļu un medicīnisko ierīču piegādēm piemērojamās pievienotās vērtības nodokļa palielināšanu no 5% uz 10% un zāļu iegādes kompensācijas piešķirtā finansējuma samazinājumu, tika likvidēta 90% kompensācijas kategorija, samazinot attiecīgajām diagnozēm piemērojamo kompensāciju uz 75%, un pirms tam ar piemērojamo 75% kompensāciju diagnozēm kompensācijas apmērs tika samazināts uz 50%, kā rezultāta ievērojami pieauga finansiālais slogs pacientiem.

Lai daļēji atvieglotu pacientiem iespējas saņemt ārstēšanai nepieciešamās zāles, valdība tolaik arī noteica, ka pacientiem, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā atzīti par trūcīgiem vai kuri dzīvo atsevišķi vai dzīvo ģimenē, kas sastāv no laulātajiem, personām, kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī, un kuru ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā pēc nodokļu samaksas nepārsniedz 120 latu mēnesī, zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus sedz pilnā apmērā no līdzekļiem, kas kompensācijai piešķirti saskaņā ar Sociālās drošības tīkla stratēģiju.

Tomēr diagnozē "Vīrushepatīti", kurā kompensācijas apmēru samazināja no 75% un 50%, pacienta līdzmaksājums pat pārsniedz iztikas minimumu, un ne visi pacienti, kuriem nav tiesību saņemt kompensāciju saskaņā ar Sociālās drošības tīkla stratēģiju, var nodrošināt līdzmaksājumu, kas apdraud pacientu dzīvību zāļu nesaņemšanas gadījumā un negatīvi ietekmē Latvijas tautsaimniecības attīstību, ņemot vērā, ka šīs diagnozes pacienti pārsvarā ir darbaspējīga vecuma cilvēki.

Pret grozījumiem valdības sēdē iebilda Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (AFA), kura norādīja, ka pie pašreizējās kompensējamo zāļu sistēmas šie grozījumi ir izdevīgi tikai vienam konkrētam medikamentu ražotājam. Organizēcija uzsvēra, ka ŗažotāji - AFA biedri - nesegs kompensācijas budžeta deficīta palielinājumu, no kura ieguvējs ir faktiski viens ražotājs.

Lai nodrošinātu zāļu pieejamību pacientiem, AFA aicina aicina atjaunot kompensācijas procentus visās diagnozēs tādā līmenī, kāds tas bija līdz 2009.gada 28.februārim, vai nekavējoties apturēt noteikumu daļas darbību līdz tam brīdim, kad tiek atjaunoti kompensācijas procenti tādā līmenī, kādi tie bija līdz 2009.gada 28.februārim, vai arī izstrādāt grozījumus, nosakot kārtību, kādā ražotāji pilnā apmērā vai daļēji sedz pacientu līdzmaksājumu par zālēm.
Līdz brīdim, kad tiek atjaunoti kompensācijas procenti un noteikta precīza kārtība, kādā ražotāji ir tiesīgi segt pacientu līdzmaksājumu, AFA aicina nepalielināt zāļu ražotāju maksājumus valstij, tajā skaitā, mainot kompensācijas procentus diagnozēs.

Uzklausot ražotāju viedokli, valdība uzdeva VM turpināt ar ražotājiem sarunu par tālākām izmaiņām kompensācijas sistēmā, solot vajadzības gadījumā MK noteikumus atkal mainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!