Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas institūta Ornitoloģisko pētījumu centrā Papē otrdien, 19.augustā, uzstādīs pasaulē pirmo murdu, kas paredzēts migrējošo sikspārņu ķeršanai, portālam "Delfi" pavēstīja LU Bioloģijas institūta vadošais pētnieks Oskars Keišs.

Murds tiek uzstādīts, īstenojot vērienīgu starptautisku sikspārņu izpētes projektu, piedaloties Latvijas Universitātes un Vācijas biologiem. Zinātnieki lēš, ka jaunajā, 15 metru augstajā murdā vienā naktī varēs notver līdz pat 1000 sikspārņu un tieši Pape tam ir labi piemērota vieta, jo te koncentrējas liels daudzums migrējošo sikspārņu. Pētnieki ir ieinteresēti apgredzenot pēc iespējas vairāk lidoņu. Visi dzīvnieki uzreiz pēc gredzenošanas tiks palaisti atpakaļ savvaļā.

Murdu turpmākos piecus gadus izmantos Latvijas un Vācijas zinātnieki. Zinātnieki lēš, ka tas ļaus rast atbildes uz jautājumiem, kas līdz šim bijuši sikspārņu dzīves baltie plankumi. Daudzām sugām nav zināmas ziemošanas vietas, tāpat nav zinātniski pierādīts, ka sikspārņi izmanto zemes elektromagnētisko lauku migrācijas virziena noteikšanai.

Papildu ziņas par sikspārņiem būtiskas to aizsardzībai. Pasaulē aizvien pieaug vēja elektrostaciju skaits – tieši vēja turbīnas ir viens no migrējošo sikspārņu būtiskākajiem bojāejas iemesliem. Tiek lēsts, ka Vācijā vēja ģeneratori gadā laupa dzīvību vidēji 300 000 sikspārņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!