Foto: F64
Robežšķērsošanas punkts (RKP) "Vientuļi" rekonstruēts par 13,46 miljoniem eiro, bet "Bruņiševa" iekārtošana par 2,2 miljoniem, informēja "Valsts nekustamie īpašumi".

"Vientuļu" rekonstrukcijā izmantotas modernākās muitas un robežkontroles tehnoloģijas. Tas uzlabos robežas un muitas kontroles kvalitāti, sekmēs kontrabandas ierobežošanu un stiprinās valsts un ES iekšējo drošību, norāda projekta īstenotājs.

"Vientuļus" ekspluatācijā nodeva 2015. gada decembrī. Projekta ietvaros izbūvēta galvenā kontroles ēka ar kontroles nojumēm un paviljoniem, padziļinātās kontroles ēka, saimniecības ēka, ceļi un laukumi, kā arī izbūvētas piecas kontroles joslas katrā virzienā un uzstādīts nepieciešamais pamata aprīkojums robežas un muitas kontroles veikšanai.

Pirms rekonstrukcijas "Vientuļos" apkalpoja tikai vieglos transporta līdzekļus un pasažieru autobusus, bet pēc rekonstrukcijas tas apkalpos arī kravu autotransportu. Ņemot vērā ierobežojumus ceļu infrastruktūrai Pleskavas apgabalā, šobrīd iespējama kravu transporta līdzekļu ar pilnu masu līdz deviņām tonnām kustība. Kravu autotransportu ar lielāku svaru "Vientuļi" varēs apkalpot pēc ceļu rekonstrukcijas Krievijā.

Robežšķērsošanas punktu atvēršanu kravas transportam plāno apspriest Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Krievijas muitas dienesta vadītāju tikšanās laikā 7. aprīlī.

Pirms projekta "RKP "Vientuļi" rekonstrukcija un RKP "Bruņiševa" iekārtošana" noslēguma pasākuma abu valstu muitas dienestu vadības pārstāvji tiksies, lai pārrunātu aktuālos divpusējās sadarbības jautājumus muitas jomā, tajā skaitā apspriestu robežšķērsošanas vietu uz LatvijasKrievijas valsts robežas caurlaidspējas uzlabošanas iespējas un citus jautājumus.

Ieguldījumi "Vientuļu" rekonstrukcijā veido 13,46 miljoni eiro, no kuriem 7,09 miljonus veido Latvijas valsts budžeta līdzekļi, bet 6,37 miljoni ir ES finansējums.

Lai palielinātu robežkontroles punktu kvalitatīvo un kvantitatīvo caurlaidību, 2016. gada 5. februārī VNĪ noslēdza līgumu par tehnoloģiju pilnveidošanu "Vientuļos" un "Terehovā", kas ietver kravu kontroles rentgena laukuma izbūves būvprojekta izstrādi un būvniecību, projekta autoruzraudzību, kravu kontroles rentgena iekārtu piegādi un uzstādīšanu. Pēc iekārtu uzstādīšanas 2016. gada decembrī spēkā stāsies līgums par iekārtu uzturēšanu un programmatūras pilnveidošanu sadarbībā ar VID.

"Bruņiševas" rekonstrukcija tika uzsākta 2011. gadā, Igaunijas–Latvijas–Krievijas pārrobežu sadarbības programmas Eiropas Kaimiņattiecību un partnerības instrumenta (EKPI) 2007. – 2013. gadam projekta "RKP "Vientuļi" rekonstrukcija un RKP "Bruņiševa" iekārtošana" ietvaros, projektā paredzot rekonstruētās RŠV pamata infrastruktūras izveidi.

"Bruņiševa" pēc rekonstrukcijas darbosies kā daudzpusējā pasažieru autotransportam paredzētā robežšķērsošanas vieta, apkalpojot ES un trešo valstu personas, vieglos transporta līdzekļus un pasažieru autobusus. Projekta ietvaros Bruņiševas rekonstrukcijā ieguldīti 2,2 miljoni eiro, tajā skaitā divi miljoni ES finansējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!