Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz, ka par braukšanu dzērumā, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, autovadītājiem var būt jāšķiras no naudas summas līdz pat 1000 latiem, kā arī jārēķinās ar aizliegumu vadīt auto uz laiku līdz četriem gadiem.

Līdz šim par braukšanu dzērumā, ja promiļu koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, šoferiem varēja piespriest 500 latu naudas sodu.

Grozījumu iesniedzēja Satiksmes ministrija norāda, ka pēc tam, kad 2005.gada septembrī par braukšanu dzērumā bija palielināti naudas sodi un ieviests administratīvais arests par auto vadīšanu alkohola reibumā, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz vienu promili, situācija uz ceļiem kļuvusi labāka. Salīdzinājumā ar 2001.gadu bojā gājušo cilvēku skaits sarucis par 43%. Tāpat par 30% samazinājās reibumā braukušu šoferu skaits.

Taču, ka atzīmē ministrija, cerības par situācijas uzlabošanos zuda 2007.gadā, kad par auto vadīšanu reibumā aizturēti 10 598 šoferi - par 15% vairāk nekā gadu iepriekš. "Bez tam no visiem aizturētajiem transportlīdzekļu vadītājiem vairāk kā 50% tiek aizturēti ievērojamā reibuma stāvoklī, kas pārsniedz 1,5 promiles, un šāda situācija ir kardināli jāmaina," grozījumus pamato ministrija.

Pēc ministrijas ieskatiem, ar bargākiem sodiem tiks paaugstināta drošība uz ceļiem un mazāk būs gadījumu, kad cilvēki pie stūres sēžas alkohola reibumā.

Grozījumi vēl jāizskata Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!