Foto: DELFI
Paredzēts, ka par darba devēja automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām gan darba laikā, gan ārpus tā darbiniekam nodokļos mēnesī būs jāmaksā 81,04 lati, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā.

Finanšu ministrija skaidro, ka nodokļa aprēķināšanai ieviesīs nosacītu vērtību - 150 lati mēnesī -, kuru pieskaitīs darba attiecībās gūtajam ienākumam. Tādējādi nodokļu summa, kas papildus būs jānomaksā no darbinieka algas būs 44,90 lati.

Šī summa veidosies no iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes 23% apmērā jeb 31,40 latiem un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas darba ņēmēja daļas 9% apmērā jeb 13,5 latiem.

Vēl 36,14 lati valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā būs jānomaksā darba devējam. Ja darba auto personīgajām vajadzībām izmantos vairāki darbinieki, darba devējs varēs ar nodokli apliekamo vērtību, 150 latus, proporcionāli sadalīt starp darbiniekiem atbilstoši automašīnas izmantošanas intensitātei.

Ministrija lēš, ka gadā papildus ieņēmumi valsts budžetā no šādas normas ieviešanas būs 38,4 miljoni latu. Tie veidosies, iekasējot 15,7 miljonus latu no IIN un 22,7 miljonus latu no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Kopumā darbiniekam par auto izmantošanu gadā varētu būt jāmaksā 972,48 lati.

Par šādu summu pašlaik Latvijā var nopirkt labākā vai sliktākā stāvoklī esošas, taču ejošas aptuveni 1992. - 1997. izlaiduma gada automašīnas.

Šobrīd valdībā apstiprinātie grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas paredz ar nodokli aplikt gūto labumu no darba devējam piederoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas personīgajām vajadzībām, neparedz atšķirīgus šīs normas piemērošanas nosacījumus privātuzņēmumos un valsts sektorā.

Finanšu ministrija piebilst, ka padziļināti pēta šādas normas piemērošanu ārvalstīs un pēc darba pabeigšanas izvērtēs nepieciešamību sagatavot priekšlikumus kādu atvieglojumu paredzēšanai un diskutēt par tiem valdībā. Tāpat, ja tiks pieļauts, ka atsevišķos gadījumos nodokļi nebūs jāmaksā, tiks izstrādāta detalizēta un stingra kārtība par to, kādi pierādījumi atvieglojumu saņemšanai būs jāsniedz Valsts Ieņēmumu dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!