Foto: LETA

Par 2014.gada Eiropas cilvēku Latvijā izvēlēts pasaules čempions boksā Mairis Briedis, informē "Eiropas Kustība Latvijā".

Briedis saņēmis augstāko balsotāju atzinību. Boksera atbalstītāji sabiedriskajā balsojumā norādījuši, ka Briedis nes Latvijas vārdu Eiropā un pasaulē, ne vien kā izcils sportists, bet izceļās arī ar savu pilsonisko stāju un sociālo atbildību un ir sportists, kurš nesaka, ka viņš cīnās, bet gan - Latvija cīnās.

Gada Eiropas cilvēka balvas ieguvējs žurnālistiem atzina, ka, saņemot šo titulu, sajūtas ir patīkamas, jo apliecina, ka atzinību var gūt ne tikai sportistu aprindās. Tāpat sportists norādīja, ka neplāno gulēt uz lauriem, bet arī nākamajā gadā centīsies sevi parādīt no labākās puses. Savu popularitāti balsotāju vidū Briedis skaidroja ar cilvēku vēlmi pēc tā, ka Latvija Eiropas mērogā kļūst pazīstama arī no spēcīgās puses.

Runājot par to, ko viņam nozīmē Eiropa, Briedis pauda, ka tāpat kā sportā, arī Eiropā ir dažādas valstis, kas savā starpā konkurē, bet kopumā ir vienotas un draudzīgas. "Viens nav cīnītājs. Tāpēc arī jābūt vienotiem un kopā var izdarīt daudz vairāk. Kad ir komanda, ir arī vieglāk sasniegt savus mērķus," sacīja Briedis.

Vaicāts par to, kādus plānus saista ar savu titulu, Briedis norādīja, ka viens no viņa mērķiem būs boksa, kā sporta veida lielāka popularizēšana Latvijā. "Diemžēl [bokss Latvijā] ir izmiris, bet ja būs vajadzīgs mēs varēsim iet pa dažādām līnijām un varbūt arī kaut ko gudrāku izdarīt. Mums būs vieglāk pastāstīt cilvēkiem ko mēs gribam," skaidroja sportists.

Savukārt "Eiropas Kustības Latvijā" prezidents Andris Gobiņš aģentūrai BNS norādīja, ka Eiropas cilvēka balvas pasniegšana ir paldies pateikšana tiem cilvēkiem, kas ir darījuši vairāk nekā to prasītu darbs vai amats. "Visi tie cilvēki, kas ir izvirzīti, ir tādi, kas būtu bijuši ideāli gada Eiropas cilvēki. Man ir prieks, ka [šogad] laureāts ir cilvēks, kurš apliecinājis sevi fantastiskā izcilībā sporta līmenī, bet nav privatizējis šos laurus un sasaistījis tos ar Latvijas vārdu," uzsvēra Gobiņš.

Viņš atzina, ka daudzi balsotāji arī novērtējuši boksera sabiedrisko aktivitāti - cīņu pret vardarbību, kas tiek vērsta pret sievietēm. "Briedis nevis izmanto savu atpazīstamību sava labuma gūšanai, bet dod sabiedrībai arī atpakaļ," teica "Eiropas Kustības Latvijā" prezidents.

Sabiedriskajā balsojumā iepriekš tika noskaidrots pretendentu "Top 3", kurā iekļuva arī grāmatas "Jelgava 94" autors, Eiropas Savienības Literatūras balvas laureāts Jānis Joņevs un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Sabiedriskais balsojums noslēdzās 15.decembrī, bet piektdien svinīgajā ceremonijā norisinājās laureātu godināšana.

Eiropas cilvēks Latvijā tiek noteikts iedzīvotāju balsojumā, ko jau septiņpadsmito gadu pēc kārtas organizē "Eiropas Kustība Latvijā". Pasākuma norisi atbalsta arī Eiropas Parlamenta Informācijas birojs. Gobiņš sarunā ar aģentūru BNS norādīja, ka balvas pasniegšana ir saistīta ar vēlmi parādīt, ka ir svarīgi cilvēkiem pateikt paldies. "Mums ir cilvēki ar kuriem varam lepoties un to spilgti apliecina 28 balvai izvirzītie pretendenti," sacīja Eiropas Kustības Latvijā prezidents.

Balsotāju aktivitāti Gobiņš vērtēja kā ļoti augstu. Kopumā 2014.gada Eiropas cilvēka Latvijā TOP10 tika izvirzīta animatore un režisore Signe Baumane, komponists Mārtiņš Brauns, bokseris Mairis Briedis, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, skeletonists Martins Dukurs, rakstnieks Jānis Joņevs, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks, Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un "Positivus" organizators Andis Zusts.

Tituls "Gada Eiropas cilvēks Latvijā" tiek piešķirts cilvēkam, kurš ar saviem darbiem devis vislielāko ieguldījumu Latvijas vārda popularizēšanā Eiropā un Eiropas kopējo vērtību integrēšanā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!