Tikai nedaudz vairāk par trešdaļu Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijai vajadzētu iestāties Eiropas Savienībā (ES), liecina sabiedrisko pētījumu centra SKDS maijā veiktā aptauja.
38,1% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijai vajadzētu iestāties ES, bet tikai nedaudz mazāk - 32,6% aptaujāto - uzskata, ka Latvijai nevajadzētu iestāties ne ES, ne NVS.

Aptuveni piektdaļa aptaujāto - 21,9% - nevarēja atbildēt uz šo jautājumu, bet 7,5% domā, ka Latvijai vajadzētu iestāties NVS.

Vīriešu un sieviešu sniegtajās atbildēs nav vērojamas būtiskas atšķirības.

Respondentiem vajadzēja izvēlēties vienu no trim atbildēm - Latvijai vajadzētu iestāties ES, NVS vai arī Latvijai nevajadzētu iestāties nevienā no minētajām savienībām.

Ja referendums par Latvijas iestāšanos ES būtu noticis maijā, tad par iestāšanos ES būtu balsojuši 39,7%, pret būtu balsojuši 37,3%. Savukārt 23% Latvijas iedzīvotāju nav savas nostājas šajā jautājumā.

Salīdzinot maija aptaujas datus ar februārī veikto aptauju, ir samazinājies ES piekritēju skaits. Februārī par Latvijas iestāšanos ES būtu balsojuši 43,5%, pret - 37,7%, noteikta viedokļa nebija 18,8%.

Lai noskaidrotu iemeslus, kas cilvēkiem likuši izvēlēties vienu vai otru nostāju, aptaujā tika uzdots jautājums, lūdzot atzīmēt piecus svarīgākos iemeslus no piedāvātā saraksta.

Par svarīgākajiem iemesliem iestāšanās ES atbalsta pamatā tika minēti - iestāšanās ES ir Latvijas drošības garants - 44,6%, iestāšanās ES nodrošinās vispārēju iekļaušanos Eiropā - 44,5%, paplašināsies izglītības, studiju iespējas - 41,7%, iestāšanās ES nodrošinās Latvijas ekonomisko izaugsmi - 38,4%. Svarīgs arguments bijis arī uzskats, ka Latvijai nav citas iespējas - 38,3%.

Savukārt par būtiskākajiem pretargumentiem tika minēti - ES kā drauds Latvijas lauksaimniecībai - 63,8%, iestāšanās ES kā drauds Latvijas preču noieta tirgum - 41,5%, iestāšanās ES kā drauds vietējai rūpniecībai - 36,8%, ES kā savu interešu uzspiedējs tās dalībvalstīm - 36,7%.

Tikai 12,2% atzīst, ka nepietiekoša informācija ir bijis viens no iemesliem, lai nostātos pret Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!