Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks par savu vietnieci izraudzījies biroja darbinieci Ilzi Jurču.

Jurča KNAB 2003.gadā sāka strādāt kā vecākā speciāliste, taču 2005.gadā kļuva par biroja Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāju. Pirms darba KNAB viņa strādāja Valsts ieņēmuma dienestā, pildot galvenās nodokļu inspektores amatu. Jurča savulaik pretendēja arī uz KNAB vadītāja amatu.

Jaunos pienākumus viņa sāks pildīt 1.jūlijā.

Streļčenoks trešdien žurnālistiem sacīja, ka uz šo vietnieka amatu korupcijas novēršanas jautājumos nolēmis nerīkot ne iekšēju, ne ārēju konkursu, bet konkrēto kandidāti amatā iecēlis pats, jo viņam nav šaubu par Jurčas pieredzi un zināšanām. Ņemta vērā arī viņas līdzšinējā prakse partiju finansēšanas kārtības un interešu konflikta novēršanas jomā.

Jurča KNAB ir pārstāvējusi arī valdības sēdēs un Saeimā saistībā ar biroja virzītiem likumprojektiem, kā arī dažādās citās valsts institūcijās un arī ārvalstīs. Streļčenoks lēmumu pieņēmis trešdien un viņam arī nav šaubu par Jurčas morāles un ētikas normām, kā arī principiem.

Nerīkojot konkursu, viņš vēlējies novērst šaubas, ka konkurss būtu rīkots kāda konkrēta cilvēka interesēs, norādīja KNAB vadītājs. Viņš šim amatam vērtējis četrus līdz piecus kandidātus un lēmumu virrzīt Jurču pieņēmis pats, iepriekš konsultējoties ar bijušo vietnieku Alvi Vilku, vietnieci Jutu Strīķi un struktūrvienību vadītājiem.

Uz Jurčas līdzšinējo amatu varētu tikt rīkots iekšējs konkurss.

Jurča žurnālistiem atzina, ka piekritusi šim amatam pēc ilgststošas svārstīšanās. Kā galvenās prioritātes viņa nosauca aktīvāku biroja likumdošanas iniciatīvu virzību, lai mazinātu korupciju veicinošas normas likumos. Tāpat sabiedrības izglītošanu par korupcijas jautājumiem un jautājumus saistībā ar politisko partiju finansēšanas problemātiku.

Jurča uzsvēra, ka, ņemot vērā viņas līdzšinējo sadarbību ar Vilku, būs nodrošināta viņa virzīto ieceru turpināšana. Ņemot vērā viņas deviņu gadu darba pieredzi birojā, darbu un tēmu loks viņai nav svešs. Tāpat viņa uzsvēra, ka līdzšinējā darbībā viņa spējusi argumentēt savu viedokli, arī asās diskusijās un situācijās, kad bijusi mazākumā.

KNAB priekšnieka vietnieka vieta ir vakanta, kopš no biroja pēc paša vēlēšanās aizgāja ilggadējais biroja priekšnieka vietnieks Alvis Vilks. Viņš šobrīd ir uzņēmuma "Latvijas Gaisa satiksme" Juridiskās nodaļas priekšnieks.

Streļčenoks iepriekš paziņoja, ka priekšnieka vietnieks korupcijas novēršanas jautājumos būtu jāmeklē starp biroja darbiniekiem. KNAB priekšniekam ir divi vietnieki un viena no tiem arī turpmāk būs Juta Strīķe.

Jau vēstīts, ka Vilks atlūgumu bija iesniedzis 4.jūnijā, un KNAB priekšnieks piekrita viņa izteiktajam lūgumam par darba attiecību pārtraukšanu ar 8.jūniju. Portāls "pietiek.com" pirms mēneša vēstīja, ka Vilks varētu ieņemtu labāk apmaksātu un "mierīgāku" posteni.

"Latvijas Gaisa satiksmes" galvenais uzdevums ir nodrošināt ar aeronavigācijas pakalpojumiem visus gaisa telpas lietotājus Rīgas lidojumu informācijas rajonā.

KNAB Vilks strādāja kopš 2003.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!