Latvijas Entomoloģijas biedrība (LEB) par šā gada kukaini izvēlējusies sarkanspārnu siseni jeb parkšķi, informēja Valsts dabas muzejā. Gada kukaiņa akcijas koordinators Mārtiņš Kalniņš informēja, ka pēdējos gados Latvijā parkšķis un arī citi siseņi un sienāži nav īpaši pētīti, taču ir pamats uzskatīt, ka populācijas blīvums pēdējos gadu desmitos ir strauji samazinājies.
Pēdējo pāris gadu laikā entomologi parkšķi regulāri novērojuši tikai pāris vietās, piemēram, Kolkā un Vangažos.

Parkšķis ir iekļauts Latvijas Sarkanās grāmatas 4. kategorijā un Ministru kabineta noteikumos par īpaši aizsargājamām sugām. Šis sisenis arī iekļauts Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas Apdraudēto sugu sarakstos, skaidroja Kalniņš.

Parkšķis pieder taisnspārņu kārtai, siseņu dzimtai un apdzīvo galvenokārt sausas, atklātas, smilšainas vietas ar niecīgu augāju - sausu priežu mežu mežmalas, izcirtumus, kāpas, virsājus. Tāpat kā lielākā daļa siseņu un sienāžu, arī parkšķis ir augēdājs. Parkšķis lidojot rada parkšķošas skaņas, no kā arī cēlies viņa nosaukums.

Ņemot vērā, ka arī Latvijā parkšķis, iespējams, ir apdraudēts, nolemts veikt šīs sugas kartēšanu, kurā var piedalīties ikviens dabas draugs. Lai noskaidrotu parkšķa pašreizējo izplatību Latvijā, kas to varētu apdraudēt, vai ir jāveic steidzami aizsardzības pasākumi, ikviens, kas parkšķi ir sastapis dabā, aicināts aizpildīt speciālu anketu un nodot to LEB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!