Foto: Kadrs no video
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien nolēma ar 1500 latiem sodīt "Latvijas Neatkarīgo televīziju"(LNT) par liegumu satiksmes ministram Kasparam Gerhardam (TB/LNNK) TV5 raidījuma "Bez cenzūras" atbildēt uz jautājumiem latviski, portālu "Delfi" informēja padomē.

Padome šajā incidentā saskatīja Valsts valodas likuma normu pārkāpumu, jo likums paredz tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā dzīves jomā. Tāpat padome uzskatīja, ka ir izrādīta necieņa pret Satversmes ceturto pantu, kas nosaka, ka valsts valoda ir latviešu valoda.

Gerhards bija piekritis piedalīties LNT izplatītās "TV 5 – Latvija" 31.augusta raidījumā "Bez cenzūras" un sniegt atbildes latviešu valodā. Taču pārraides vadītājs Andrejs Mamikins uzstājīgi aicināja ministru kā sarunas valodu izvēlēties krievu valodu.

Jau ziņots, ka Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš iepriekš atzina, ka Gerhardam bija tiesības runāt latviski telekompānijas "TV5" raidījumā "Bez cenzūras", kas tika pārraidīts tiešraidē.

Gerhards bija ieradies uz "TV5" tiešraidi, lai runātu par satiksmes jomas aktualitātēm. Kaut arī raidījums "Bez cenzūras" notiek krievu valodā, tā vadītājam tika iepriekš norādīts, ka Gerhards runās latviešu valodā, taču, sākoties raidījumam, ministram tika liegta iespēja runāt valsts valodā.

Raidījuma vadītājs gan norādīja, ka citos raidījumos Gerhards ir runājis krieviski, taču tas nepārliecināja ministru. Raidījums bija šādam pavērsienam gatavs un demonstrēja kadrus no arhīva ar fragmentiem, kuros Gerhards runā krieviski.

Pēc šo fragmentu demonstrēšanas Gerhards atkārtoti tika aicināts runāt krieviski, uz ko ministrs atbildēja, ka šajā studijā ir skanējusi latviešu valoda un raidījuma vadītājs to labi zinot. Mamikins pateicās ministram par ierašanos uz interviju un vairāk jautājumus neuzdeva, savukārt ministrs reklāmas pauzē studiju pameta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!