Foto: LETA

Ažiotāžu izraisījušajā Liepājas pedofilu lietā jātaisnojas prokurorei, kas daudzu ieskatā prasījusi pārāk maigu sodu, nevis tiesnesei, kurai šādā slēgtā tiesvedībā iespējas skaidrot rīcību ir ierobežotas, intervijā laikrakstam "Diena" secina Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš.

Viņš arī uzsver, ka piespriestais sods atbilst tam regulējumam, kāds bija spēkā nozieguma izdarīšanas laikā. Pašlaik normas jau ir mainītas un sankcijas kļuvušas bargākas.

"Jāņem vērā arī tas, ka, spriežot pēc publiskajā telpā pieejamās informācijas, apsūdzības uzturētājs, prokurore, ir prasījusi šādu, daudzu cilvēku ieskatā pārāk maigu sodu. Ja apsūdzība tā rīkojas, tiesnešiem ir diezgan problemātiski atrast argumentus, lai piespriestu bargāku," norāda Bērziņš.

Viņš secina, ka "sabiedrības uzmanība koncentrējas uz tiesnesi, kura, ņemot vērā tiesas sēdes slēgto raksturu un to, ka arī spriedums būs pieejams tikai tiesvedības dalībniekiem, objektīvi neko daudz skaidrot nevar".

Nākamnedēļ situāciju saistībā ar Liepājas tiesas spriedumu analizēs arī Saeimas Juridiskā komisija.

Bērziņš informē, ka no kopumā 406 analizētajiem gadījumiem, kuros personas uzraudzībā nonākušas par dzimumnoziegumiem, 4% jeb 17 gadījumos noziedznieki dzimumnoziegumus veikuši atkārtoti. Ar dzimumnoziedzniekiem strādā īpaši apmācīti dienesta darbinieki, kas ir apguvuši gan teorētiskās zināšanas par to, kāpēc cilvēki veic dzimumnoziegumus, kas raksturo dzimumnoziedznieku un kāda ir nozieguma ietekme uz upuri, gan arī metodes dzimumnoziedznieku uzvedības mainīšanai.

Kā ziņots, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors ir uzdevis Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram pārbaudīt Liepājas tiesas sprieduma likumību un izvērtēt Liepājas prokuratūras prokurores rīcību šajā lietā. Tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!