Valdība otrdien lems par Bērnu un ģimenes lietu ministrijas (BĢLM) sagatavotajiem Krimināllikuma grozījumiem, kas paredz kriminālatbildību par nepilngadīgā pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās.
Grozījumi paredz arī kriminālatbildību par nepilngadīgā pamudināšanu tikties, lai izdarītu seksuālas darbības, kā arī stātos dzimumattiecībās neatkarīgi no tā, kā pamudinājums izteikts, ja to izdarījusi pilngadīga persona.

Iecerēts precīzāk definēt terminus par netiklām darbībām. Patlaban termini ir viegli interpretējami un grūti piemērojami, skaidroja BĢLM Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Taivo Trams.

Grozījumi Krimināllikumā ļaus tiesībaizsardzības institūcijām preventīvi aizturēt un saukt pie atbildības pedofilus, pirms tie izdarījuši vēl smagākus seksuālus noziedzīgus nodarījumus pret nepilngadīgajiem.

Pašreizējie normatīvie akti neparedz tiešu iespēju tiesībaizsardzības institūcijām aizturēt un saukt pie atbildības pilngadīgu personu, pirms tā īstenojusi savu nodomu un izdarījusi seksuālās darbības vai stājusies dzimumattiecībās ar nepilngadīgo.

Krimināllikuma 162.pantā gan paredzēta kriminālatbildība par netiklām darbībām ar nepilngadīgo pret viņa gribu. Netiklu darbību skaitā Krimināllikuma komentāros minētas intelektuālās darbības, arī ciniskas sarunas par seksuālām tēmām ar nepilngadīgo, tomēr praksē šo pantu nepiemēro attiecībā uz seksuālu pavedināšanu, ja tā notikusi, piemēram, izmantojot elektronisku saraksti.

Tā kā bērni aktīvi izmanto elektroniskos saziņas līdzekļus, viņus pamudināt piedalīties seksuālās darbībās var arī ar interneta vai ar mobilo tālruņu starpniecību. Tas rada nepieciešamību veidot normatīvos aktus, kas efektīvi darbotos kā reālajā, tā elektroniskajā vidē, iepriekš skaidroja ministrija.

Jāpanāk, lai darbības, ko uzskata par pretlikumīgām un sodāmām ārpus elektroniskās vides, būtu sodāmas arī tad, ja izdarītas interneta vidē vai ar mobilo tālruņu starpniecību.

Kriminālatbildība par nepilngadīgā pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās, ja to izdarījusi pilngadīga persona, paredzēta ASV, Lielbritānijā, Kanādā, Austrālijā. Zviedrija arī drīzumā gatavojas paredzēt kriminālatbildību par nepilngadīgo seksuālu pavedināšanu internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!