Foto: LETA
Pavasarī dibinātā partija "Par prezidentālu republiku" (PPR) piektdien Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegusi savu sarakstu 10. Saeimas vēlēšanām, un kandidāti vidū ir gan vairāki iepriekš aktīvi politiķi, gan odiozas vai skandālos iesaistītas personas.

Rīgas apgabalā saraksta līderis ir PRR "valdes dalībnieks" un Bērnu un jauniešu sporta skolas "Rīga" direktors Guntis Šēnhofs. Viņam seko cits PRR valdes loceklis Egils Bisenieks, kurš savulaik bija Joahima Zīgerista partijas "Tautas kustība Latvijai" (TKL) dibinātājs, Zīgerista kā Saeimas deputāta palīgs un Rīgas domnieks. Šai sarakstā ir arī citi bijušie TKL biedri, kas pabijuši arī Saeimā, piemēram, dermatovenerologs Andris Rubins un Odisejs Kostanda, kurš 6.Saeimā bija TKL frakcijas vadītājs. Rīgā no PPR kandidē arī šķēpmetējs Voldemārs Lūsis.

Vidzemē ar pirmo numuru startēs PPR valdes loceklis, ceļu būves uzņēmuma "Aiguta" ģenerāldirektors Aigars Taukulis. Viņam seko bijušais 5., 6. un 7. Saeimas deputāts Oskars Grīgs, kurš vēlāk notiesāts par nelikumīgu ieroča glabāšanu un iegādāšanos.

Ar trešo numuru sarakstā ir bijušais Banku augstskolas students-senators Jānis Nebars, kurš plašāk pazīstams ar to, ka deklarējis aptuveni 766 tūkstošus latu skaidrās naudas uzkrājumu. Vēlāk viņš skaidrojis, ka tādu uzkrājumu viņam nav un deklarācijā to ierakstījis, protestējot pret to, ka students skaitās amatpersona. Valsts ieņēmumu dienests (VID) pret viņu uzsāka kriminālprocesu par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, ko vēlāk izbeidza prokuratūra, nosacīti atbrīvojot Nebaru no kriminālatbildības.

Šai apgabalā 16.numurs atvēlēts Pasaules latviešu nācijas glābšanas asociācija "Dižģimene" prezidentam, daudzbērnu tēvam un pašpasludinātam "kino-foto māksliniekam" Marģeram Martinsonam.

Latgalē ar pirmo numur kandidēs viens no 7.Saeimas LSDSP frakcijas trim Bojāriem – Leons Bojārs, kurš pēdējā laikā tiek saistīts ar "Starptautisko miera fondu" jeb mūnistu kustību.

Kurzemē PPR līderis ir partijas valdes loceklis un bijušais Latvijas Automobiļu federācijas prezidents Dainārs Dambergs, kam seko partijas ģenerālsekretārs Augusts Kūravs, kurš uzskatīts par patieso partijas izveidošanas iniciatoru. Kūravs savulaik bijis Tautas partijas ģenerālsekretārs, bet pērn kopā ar domubiedriem dibinājis biedrību "Politiskā laboratorija", kurā vēlējās apmācīt cilvēkus par politiķiem.

Savukārt Zemgalē PPR saraksta augšā būs partijas priekšsēdis, "Politiskās laboratorijas" valdes loceklis un uzņēmējs Einars Grigors. Viņš savulaik bijis Jelgavas pilsētas domnieks, kā arī "Jelgavas maiznieka" un "Liepājas maiznieka" valdes priekšsēdētājs.

PPR atļauto 115 deputāta kandidātu vietā pieteikusi 93, kas pagaidām ir vismazākais skaits – PCTVL iesniedza sarakstu ar 97 kandidātiem, bet "Saskaņas centrs" – 115.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!