Foto: Publicitātes foto

Par Latvijas mežu pūdēšanu, cilvēku ieguldītā darba
un Latvijas simtgades nomelnošanu meža īpašnieku organizācijas pasniedz balvu "Melnais čiekurs", portālu "Delfi" informēja Latvijas Meža īpašnieku biedrības izpilddirektore Aiga Grasmane.

Ar balvas pasniegšanu meža īpašnieki vēlas pievērst sabiedrības uzmanību tā saucamo "zaļo" organizāciju pārstāvju paustajām viltus ziņām, lūdzot izvērtēt informācijas avotu un paustās informācijas patiesumu. Viltus ziņu un dezinformācijas izplatīšana nav cīņa par labāku Latviju. Tas ir spļāviens sejā gan meža īpašniekiem, gan arī pārējai sabiedrībai, kurai tā saucamo "zaļo" interešu vārdā tiek liegta normāla ekonomiskā izaugsme un pārtikusi nākotne, teikts paziņojumā medijiem.

"Arī mēs esam sabiedrība, cilvēki, kuri grib strādāt savā zemē!" – šādu vēstījumu pauduši balvas dibinātāji – Latvijas meža īpašnieku organizācijas, vēloties, lai arī viņu intereses Latvijā tiktu ņemtas vērā un nenotiktu klaja nomelnošana par ilgu gadu laikā sniegto ieguldījumu mežsaimniecībā.

"Melnais Čiekurs" simboliski apzīmējot sapuvušu čiekuru, kuru ir sapūdējuši iniciatīvas "100 kailcirtes Latvijas simtgadei" pārstāvji. "Melnā Čiekura" sēklās iniciatīvas pārstāvju aktivitāšu rezultātā vairs nav dzīvības, tajās nav nākotnes, čiekura sēklām netika dota iespēja dzīvot, izdīgt, pārtapt par spēcīgiem stādiem un jaunu mežu.

"Aptuveni ceturtajai daļai no visiem Latvijas pilsoņiem pieder mežs. Šie cilvēki pret savu īpašumu izturas ar vislielāko cieņu, un viņus virza mērķis pēc iespējas efektīvāk to apsaimniekot, lai arī bērniem un mazbērniem būtu dota iespēja gūt gan emocionālo, gan materiālo labumu. Mežu mūsu ģimenes īpašumā stādīja vectēvs, un esam to kopuši un taupījuši paaudžu paaudzēs. Ne mazums pūļu un līdzekļu esam ieguldījuši kvalitatīvas koku audzes izveidē, tāpēc pašlaik īpaši sāpīgi ir skatīties, kā mūsu paaudžu paaudzēs veikto darbu noniecina un atņem tiesības rīkoties savā zemē. Šāda rīcība ir nosodāma, un par šādu viltus ziņu paušanu būtu jāatbild," norādījis mežu īpašnieks Artis Vaivods.

Meža īpašnieku apvienības "Bārbele" pārstāvis Jānis Folkmanis sacījis, ka iniciatīvas "100 kailcirtes Latvijas simtgadei" pārstāvji Latvijas informatīvajā telpā rada klaju dezinformāciju, izplatot nepatiesus faktus par mežsaimniecību, tādā veidā nomelnojot latviešu – mežu īpašnieku darbu un ieguldījumu vienā no valstij nozīmīgākajām tautsaimniecības nozarēm – mežsaimniecībā.

"Ar nepatiesiem apgalvojumiem tiek nomelnoti ne tikai mežu īpašnieki, kas veic atbildīgu un ilgtspējīgu mežsaimniecību savā zemē, bet arī valsts iestādes, mežu nozares organizācijas un biedrības, kas atbalsta meža nozares un Latvijas kopējo izaugsmi. Tā ir vēršanās pret cilvēkiem, kuri grib strādāt, saimniekot savā zemē, radīt labumu gan savām ģimenēm, gan labumu sabiedrībai – sakoptu mežu, nodokļus, kurus varētu pārvērst skolotāju un medmāsu algās, pensionāru pensijās," norādījis Folkmanis.

"Melno Čiekuru" šogad piešķir 11 meža īpašnieku nevalstiskās organizācijas: Latvijas Meža īpašnieku biedrība (LMĪB), Kurzemes Meža īpašnieku apvienība, Kuldīgas meža īpašnieku apvienība, Meža īpašnieku apvienība "Bārbele", Meža īpašnieku biedrība "Meža konsultants", Rūjienas mežu īpašnieku biedrība, Mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Mežsaimnieks", Meža īpašnieku kooperācijas atbalsta centrs, biedrība "Vidzemes augstienes meži", Meža īpašnieku apvienība Krāslava un Meža īpašnieku apvienība Madona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!