Foto: LETA

Valdība otrdien akceptēja Tieslietu ministrija (TM) izstrādātos grozījumus Biedrību un nodibinājumu likumā, lai striktāk uzraudzītu biedrības un nodibinājumus, portāls "Delfi" uzzināja Ministru kabinetā.

Kā norādīts TM izstrādātāja likumprojekta anotācijā, likumprojekts "Grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā" ir izstrādāts, ņemot vērā nacionālās drošības intereses un, izvērtējot iespējamos valsts un sabiedrības apdraudējuma riskus.

"Viena no galvenajām problēmām ir lielais finansējums no Krievijas, kas tiek novirzīts biedrību darbībai Latvijā un šis finansējums strauji pieaug," rakstīts anotācijā, piebilstot, ka mērķi, kuriem šis finansējums tiek tērēts, ir kultūras pasākumi, informatīvās kampaņas, dezinformācijas kampaņas, kā arī provokatīvas darbības, lai pārbaudītu sabiedrības reakciju.

Likumprojektā ietvertā regulējuma pamatā ir ģeopolitiskā situācija pasaulē, ņemot vērā arī iespējamos terorisma draudus.

Likumprojekts paredz papildināt Biedrību un nodibinājumu likuma 10. pantu attiecībā uz biedrību un nodibinājumu publisko darbību, norādot, kādi biedrības un nodibinājuma publiskās darbības mērķi nav pieļaujami.

Tāpat likumprojekts paredz, ka "biedrība vai nodibinājums savā publiskajā darbībā nedrīkst vērsties pret Latvijas Republikas neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt vai izplatīt priekšlikumus par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, aicināt nepildīt likumus, sludināt vardarbību, nacionālo un rasu naidu, klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju, veikt kara propagandu, kā arī slavēt vai aicināt izdarīt noziedzīgus nodarījumus un citus likumpārkāpumus".

Likumu paredzēts papildināts ar regulējumu, kas paredz Valsts ieņēmumu dienestam, pamatojoties uz valsts drošības iestādes atzinuma pamata, noteikt papildu pienākumus biedrībai vai nodibinājumam, ja ir pamatotas aizdomas, ka biedrības vai nodibinājuma finanšu darījumi varētu būt vērsti uz kāda no likumā minētā aizlieguma pārkāpumu.

Savukārt Biedrību un nodibinājumu likuma 57. pants un 105. pants likumprojektā precizēts, papildinot ar pamatojumu, ka biedrības un nodibinājuma darbību var izbeigt arī gadījumos, ja to darbība apdraud valsts drošību vai sabiedrisko drošību un kārtību.

Par likumprojektu vēl trīs lasījumos jālemj Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!