Foto: Saeimas administrācija

Valsts prezidents Raimonds Vējonis svētdien uzrunā pie Brīvības pieminekļa, atzīmējot Latvijas neatkarības faktiskās atjaunošanas 25. gadadienu, aicināja Latvijas tautu saglabāt ticību sev pašiem un Latvijai, pavēstīja prezidenta Preses dienestā.

"Šajos gados esam smagi strādājuši un varam lepoties ar paveikto. Pirms 25 gadiem šķita neticami, ka varam būt Eiropas Savienībā un NATO. Šodien kopā ar citām šo organizāciju valstīm lemjam par Eiropas kopīgo nākotni un dodam savu artavu pasaules drošības veidošanā," viņš teica.

Vienlaikus Vējonis atzina – viņu uztrauc, ka nereti Latvijas iedzīvotāji zaudē ticību paši sev un valstij. "Mūsdienu pasaulē mēs pārlieku bieži gribam noticēt ātriem un vienkāršiem risinājumiem. Ikdienas negatīvisms un pārspīlētā paškritika atņem mums spēku un vājina mūsu valsti. Tā mēs noliedzam sava darba augļus un nākotni," sacīja prezidents.

Pēc viņa teiktā, katru dienu ar savām domām un darbiem esam ceļā uz ideālo Latviju, un svarīgi apzināties, ka viss ir mūsu pašu rokās.

"Mūsu Latvija ir tāda, kādu to veidojam. Nevienu citu nevaram vainot," atzina Vējonis.

Valsts prezidents pateicās Augstākās padomes deputātiem par drosmi pirms 25 gadiem pieņemt būtisko lēmumu atjaunot Latvijas Republiku un viņu darbu Latvijas labā. "Latvija lepojas ar jums. Tauta jums uzticēja sapni par Latvijas valsti, un jūs nepievīlāt," teica Vējonis.

Tāpat viņš pateicās valstīm, kas atbalstīja Latviju ceļā uz valsts neatkarības atjaunošanu, īpaši Lietuvai un Igaunijai, un tuvākajiem kaimiņiem Ziemeļvalstīs – Islandei, Norvēģijai, Somijai, Dānijai un Zviedrijai.

21. augustā pirms 25 gadiem tika pieņemts konstitucionālais likums "Par Latvijas Republikas valstisko statusu". Lai atzīmētu šo gadadienu, svētdien notika vairāki svinīgi pasākumi, tostarp ziedu nolikšana un Valsts prezidenta uzruna pie Brīvības pieminekļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!