Pēdējā gada laikā partijas pārgājušas uz jaunu finansēšanas modeli – ziedojumu vietā tiek maksāta biedru naudu, kuru maksātāju sarakstu nav operatīvi jāpublisko, un kuri tiek iesniegti Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) nonāk reizi gadā drukāti uz papīra, sestdien vēsta laikraksts “Diena”.

Katrs cilvēks biedru naudā var iemaksāt līdz 18 000 latu gadā. Līdz nesenai pagātnei uz to neattiecās prasība pierādīt, ka pēdējo triju gadu ienākumi ļauj tik daudz atvēlēt. Atšķirībā no ziedotājiem, ko likums prasa operatīvi publicēt internetā, biedru naudas maksātāju sarakstus KNAB saņem reizi gadā, drukātus uz papīra. Tos internetā nepublicē.

TB/LNNK biedru naudu virs 500 latiem pagājušajā gadā ir samaksājuši ap 30 cilvēku. Tikai trešā daļa no viņiem tikpat devīgi bijuši arī gadu iepriekš. Lielāko biedru naudu samaksājis partijas līderis Roberts Zīle (16 000 latu). Ja skatās tikai ziedotāju sarakstos, viņš partijai pēdējo reizi maksājis 2005.gadā.

Viņam seko Jānis Straume un Vents Balodis ar 15 000 latu katrs. Tikpat ziedojis kāds Mārtiņš Priede, kurš pirms pāris gadiem ziedoja 10 000 latu.

“Jaunajam Laikam” ir nepilni 30 lielās biedru naudas maksātāji. Vislielākais pērn bijis Pēteris Ontužāns. Viņa ziedojumi parasti ir 5—50 lati, bet biedra naudā viņš atvēlējis 9500 latu.

Citi lielās biedru naudas maksātāji bijuši premjers, bijušais eirodeputāts Valdis Dombrovskis, Ventspils ostas valdē ieceltais Antons Vjaters, Rīgas domē kandidējušais Gunārs Meijers, katrs samaksājot ap 5000 latu.

Viskrasākais lēciens ienākumos no biedru naudas ir LPP/LC. No 26,2 tūkstošiem latu 2007.gadā tā sasniegusi 105,2 tūkstošus gadu vēlāk. LPP/LC dāsnākie ir 25 biedri. Maksimālo summu atvēlējis Ainārs Šlesers (16 000 latu) un Rīgas vicemērs Almers Ludviks (11 000 latu), kurš paralēli arī ziedojis 5000 latus. Domnieks Jānis Zaržeckis atvēlējis 10 000 latu, un gandrīz tikpat arī pašvaldības aģentūras Rīgas mājoklis vadītājs Anatolijs Aleksejenko.

Tautas partija pērn iekasējusi 39 tūkstošus latu un biedru nauda visbiežāk ir pāris desmiti latu. Pat ierindas biedrs Andris Šķēle maksā tikai 295 latus gadā (ģimene gan dāsni ziedo — šogad 25 000 latu). Latvijas Zemnieku savienībai, piemēram, summa nesasniedz pat 5000 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!