Foto: Edijs Pālens
Saeimā pārstāvētās partijas pārsteidzis neveiksmīgais balsojums par ģenerālprokurora amata kandidātu Jāni Maizīti, kurš ceturtdien neguva Saeimas vairākuma atbalstu, atzina politiķi.

Partijas "Jaunais laiks" (JL) frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis sacīja, ka "kapa klusums zālē" pēc balsojuma liecināja, ka tas visiem bija ļoti negaidīts. "Liela nauda dara lielas lietas, es tā nojaušu," sacīja Zaķis. Viņš domā, ka balsojums bijis koordinēts, nevis patiešām "brīvais", kā to paziņojušas dažas frakcijas. Ja nebūtu ietekmes no ārpuses, tad daudziem deputātiem nebūtu pamata neatbalstīt Maizīti, ir pārliecināts Zaķis. Šis bija aizklātais balsojums, tāpēc noskaidrot, kurš kā balsojis, esot faktiski neiespējami, jo pat tie, kas apgalvo, ka balsojuši "par", var arī neteikt taisnību, sacīja deputāts.

LPP/LC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andis Bērziņš, kurš bija viens no deputātiem, kas pieprasīja slēgto balsojumu ar vēlēšanu zīmēm, žurnālistiem sacīja, ka balsojis "par" Maizīti un par balsojuma rezultātu esot ļoti pārsteigts. Viņš un vēl divi blakus sēdošie deputāti esot "taisījuši totalizatoru" par balsojuma rezultātu, un Bērziņš bijis vispiesardzīgākais, tomēr viņš domājis, ka 54 balsis par Maizīti izdosies savākt.

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs sacīja, ka viņš ir "drošs par visiem savējiem, bet ir aizdomas par svešiem", kurus gan viņš nevēlējās nosaukt. SC deputātiem bijis noteikts "frakcijas balsojums" "par" Maizīti, taču šī partija arī iniciēja aizklāto balsojumu ar vēlēšanu zīmēm. Urbanovičs skaidroja, ka tikai šorīt no Briseles ielidojis frakcijas deputāts Boriss Cilevičs, un šis papildus Saeimas balsojums rosināts, lai viņš pagūtu uz balsojumu par Maizīti. Tomēr viņš ieradās trīs minūtes pēc tā un nobalsot nepaguva. Visi pārējie SC deputāti nobalsojuši par Maizīti, ir pārliecināts Urbanovičs, kurš esot šokēts par balsojuma iznākumu.

Partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) Saeimas frakcijas vadītājs Jakovs Pliners apstiprināja, ka visi pieci frakcijas deputāti vēl trešdienas vakarā apliecinājuši, ka atbalstīs Maizīti. Ceturtdien visi pieci arī bija klāt Saeimas sēdē un nobalsoja par kandidātu, ir pārliecināts Pliners.

PCTVL norāda, ka šis "kaunpilnais balsojums uzskatāmi parādīja, ka Saeima ir sadalīta nevis labējos un kreisajos, bet gan pozīcijā un opozīcijā attieksmē pret tādiem jautājumiem kā cīņa pret korupciju, oligarhu diktāts un tiesiskās kārtības nodibināšana valstī".

PCTVL norāda, ka "vēl pirms liktenīgā balsojuma Saeimā bija vērojami sagatavošanas darbi, lai panāktu Maizīša kandidatūras neapstiprināšanu". "Daži deputāti par katru cenu centās, lai "gan vilki būtu paēduši, gan aitas būtu veselas"," norāda partija. Kā piemēru PCTVL min triju frakciju - LPP/LC, Tautas partijas un SC panākto lēmumu, ka aizklātais balsojums notiek ar vēlēšanu zīmēm, kas "deva iespēju daļai deputātu nemanot nobalsot pret Maizīti, laužot savu iepriekš doto solījumu viņu atbalstīt". "Aizdomas rada arī tas fakts, ka daži deputāti no partijām, kuras pauda formālu atbalstu Maizīša kandidatūrai, nepiedalījās svarīgajā balsojumā," norāda PCTVL.

Partija pauž cerību, ka Maizīša kandidatūra tiks izvirzīta ģenerālprokurora amatam atkārtoti. "Deputātu balsis [..] sadalījās gandrīz vienlīdzīgi un tas nozīmē, ka cīņa vēl nav beigusies," norāda PCTVL.

Savukārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP) žurnālistiem pēc balsojuma spēja vien pateikt, ka viņam šis Saeimas balsojums bijis "kapitāls pārsteigums". Vaicāts, vai viņš ir pārliecināts, ka visi viņa frakcijas biedri atbalstījuši Maizīti, viņš sacīja, ka ir "pārliecināts tikai par sevi".

Pirms balsojuma TP pārstāvji portālam "Delfi" apliecināja, ka arī šajā partijā ir noteikts "frakcijas balsojums".

Savukārt partijas "Tēvzemei un brīvībai/LNNK" (TB/LNNK) Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs pauda pārliecību, ka visi pieci viņa frakcijas deputāti bija to 45 skaitā, kas nobalsoja par Maizīti, jo "tēvzemiešiem" neesot nekādas motivācijas neatbalstīt Maizīti. Rasnačs pieļāva, ka balsojuma iznākumu noteikuši "lielie, skaļie procesi".

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, lūgts novērtēt notikušo, žurnālistiem atzina, ka ZZS nesolīja atbalstu Maizītim, tāpēc jautājumi jāuzdod spēkiem, kas apgalvoja, ka balsos par ģenerālprokurora apstiprināšanu.

Jau vēstīts, ka brīvo balsojumu par ģenerālprokurora amata kandidātu iepriekš noteica Zaļo un Zemnieku savienība un LPP/LC, savukārt partiju apvienība "Vienotība", kurā ietilpst partija "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai", iepriekš pauda stingru atbalstu Maizītim.

Saeima ceturtdien aizklātajā balsojumā neapstiprināja Maizīti ģenerālprokurora amatā. Kopumā deputāti urnās iemeta 94 vēlēšanu zīmes. Par viņa ievēlēšanu balsoja 45 deputāti, pret - 47, bet divas zīmes bija nederīgas.

Maizītis vēl trešdienas pēcpusdienā pēc sarunām ar vairākām Saeimas frakcijām pauda, ka nav guvis nepārprotamu atbalstu ne no viena politiskā spēka, ar kuru viņš tikās. Par viņa ievēlēšanu solīja balsot "Vienotības" pārstāvji, kuriem Saeimā ir 25 balsis. "Saskaņas centram", kas arī solīja atbalstu, ir 19 balsis, bet viens deputāts balsojumā nepiedalījās, savukārt "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" – piecas balsis – kopumā 49 Saeimas deputātu balsis.

Zaļo un Zemnieku savienība un LPP/LC skaidru viedokli nepauda, bet atzina, ka frakcijām par Maizīti būs "brīvais balsojums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!