Foto: LETA
Viesnīca “Hotel Jūrmala SPA”, kurā vairāki zviedru ārsti saindējās ar sviesta zivi, pieļāvusi kļūdas saldētu zvejas produktu uzglabāšanā. Par uzņēmuma sodīšanu Pārtikas veterinārais dienests (PVD) lems oktobra vidū.

Kā portālu "Delfi" informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, PVD no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" trešdien ir saņēmis oficiālos laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina būtiski paaugstinātu histamīna klātbūtni sviesta zivī, ar kuru „Hotel Jūrmala SPA" ieturējās zviedru medicīnas darbinieki, kas pēc maltītes sūdzējās par sliktu pašsajūtu.

Histamīns ir ķīmiska viela, kas veidojas zivs bojāšanās procesā. Savukārt bojāšanās process sākas tad, kad zivs tiek uzglabāta neatbilstošā temperatūrā - siltumā, turklāt to vairākkārt atkausējot un no jauna sasaldējot. Histamīns, nonākot cilvēka organismā, īsā laika periodā izraisa alerģiskai reakcijai līdzīgus simptomus - nelabumu, vemšanu, caureju, reiboņus, var būt arī izsitumi uz ādas.

Pārbaude veikta arī uzņēmumā, kas piegādāja saldētus zvejas produktus viesnīcas ēdināšanas uzņēmumam. Būtiski, ka pie piegādātāja ņemtajos saldētas sviesta zivs paraugos histamīns ir normas robežās. Tas ļauj secināt, ka šajā gadījumā pārtikas aprites vājais posms ir bijis nevis piegādātājs, bet gan "Hotel Jūrmala SPA", kas pieļāvis kļūdas saldētu zvejas produktu uzglabāšanā, norāda PVD.

To apliecina arī pārbaude viesnīcas ēdināšanas uzņēmumā, kuras laikā tika konstatēts, ka saldēti zvejas produkti ir atkausēti un pēc tam atkal sasaldēti. Turklāt tiem nebija nodrošināts atbilstošs marķējums un nosakāms derīguma termiņš.

PVD 19.oktobrī PVD pieņems lēmumu par sodu, kāds piemērojams "Hotel Jūrmala SPA" ēdināšanas uzņēmumam. Līdz tam uzņēmumam jānovērš PVD konstatētās neatbilstības.

Kā ziņots, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu izmeklēšanā par Zviedrijas mediķu saslimšanu Jūrmalā noskaidrots, ka saslimšanas iemesls bijusi "Hotel Jūrmala SPA" vakariņās pasniegtā sviesta zivs, kas palielinātā daudzumā saturēja ķīmisku vielu "histamīnu", informēja SPKC.

22.septembrī pie neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem pēc palīdzības vērsās 16 cilvēki, kuri restorānā vakariņās ēda sviesta zivi. No 16 saslimušajiem, četri tika hospitalizēti Jūrmalas slimnīcā un septiņi Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā.

Pārējie no hospitalizācijas atteicās. Pēc īsas uzturēšanās slimnīcā, Zviedrijas mediķi no slimnīcām izrakstījās un aizlidoja uz mājam. Zviedrijas epidemiologi ir apstiprinājuši, ka slimības simptomi bija atzīmēti visiem 42 viesiem, kuri lietoja uzturā sviesta zivi, bet pēc medicīniskās palīdzības vērsās tikai minētie 16 cilvēki. Saindēšanās ar histamīnu parasti pāriet 16 stundu laikā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!