Foto: EPA/LETA
Viņa Svētība, Svētīgais Maskavas un visas Krievzemes patriarhs Kirils pirmdien augstu novērtējis valsts un Pareizticīgo Baznīcas attiecības Latvijā un pieņēmis Valsts prezidenta Valda Zatlera uzaicinājumu apmeklēt Latviju, informē prezidenta Preses dienests.

Zatlers pirmdien tikās ar patriarhu oficiālās vizītes Krievijā ietvaros.

Tikšanās laikā Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Pareizticīgās Baznīcas darbību Latvijā, kā arī atzīmēja, ka Latvijā ir īpašs Pareizticīgās Baznīcas likums.

Savukārt patriarhs Kirils izteica gandarījumu par izcilajām Latvijas un pareizticīgo baznīcas attiecībām un par to, ka Latvija ciena un palīdz pareizticīgajiem. Viņš arī norādīja, ka Latvija var kalpot par labu paraugu citām valstīm valsts un Pareizticīgo Baznīcas attiecību veidošanā.

Patriarhs ar siltām jūtām atcerējies Latviju, jo, vēl būdams Sanktpēterburgas Garīgās akadēmijas līderis, katru vasaru ir apmeklējis Salacgrīvu, informē Preses dienests.

Valsts prezidents uzlūdza patriarhu Kirilu apmeklēt Latviju, un viņš uzaicinājumu pieņēma.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents kopš svētdienas uzturas oficiālā vizītē Krievijā, kur viņa plānotas tikšanās ar kaimiņvalsts augstākajām amatpersonām, tostarp prezidentu Dmitriju Medvedevu un premjeru Vladimiru Putinu. Valsts prezidentu vizītē pavada aptuveni 190 cilvēku liela delegācija, no kuriem 120 ir uzņēmēju pārstāvji. Tā ir Latvijas vēsturē lielākā prezidenta vizītes delegācija.

Pēdējā Latvijas prezidenta oficiālā vizīte Krievijā bija 1994.gada aprīlī, kad Guntis Ulmanis Maskavā parakstīja līgumu par PSRS armijas izvešanu. Vēl Latvijas prezidenti divreiz apmeklējuši Krieviju, bet tās nav bijušas oficiālās darba vizītes - 2005.gadā Vaira Vīķe-Freiberga piedalījās Otrā pasaules kara beigu atceres 60.gadskārtas pasākumā Maskavā, bet Zatlers līdzīgu pasākumu apmeklēja šogad.

Zatlera vizīte Maskavā un Sanktpēterburgā ilgs četras dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!