Rīgas Kristus evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Māris Sants trešdienas vakarā diskusijā "Radio Brīvā Eiropa" publiski atzina savu homoseksuālo orientāciju, ko par grēku pirms vairākiem gadiem pieņemtā rezolūcijā ir atzinusi Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīca (LELB). Tūlīt pēc raidījuma Sants saņēmis LELB Konsistorijas lēmumu, ka ir atcelts no mācītāja amata.
Radioraidījumā Sants, atzīstot savu homoseksualitāti, izteicās par baznīcas nevēlēšanos saprast šo situāciju un vispār uzklausīt šādus cilvēkus, par baznīcas neiecietīgo attieksmi tieši Latvijā.

Šorīt vaicāts, vai viņš apzinājās iespējamās sekas šādai vakardienas atklātībai, Sants sacīja, ka jau tūlīt pēc raidījuma ir saņēmis paziņojumu par atlaišanu no mācītāja amata. "Mani izslēdz par homoseksualitāti un viedokļa paušanu," sacīja Sants, piebilstot, ka Konsistorijas lēmumā nav formulēts, par ko īsti viņš tiek atlaists. Turklāt Konsistorija ne reizi nav aicinājusi viņu uz sarunu par šiem jautājumiem.

Trešdienas radiosarunā, kurā piedalījās arī Jelgavas Svētās Annas luteriskās draudzes mācītājs Tālis Rēdmanis, atbildot uz žurnālistes Ivetas Mediņas jautājumu: vai mācītāji ir dzirdējuši, ka no homoseksuālisma kāds ir izārstēts ar Dievvārdu, Sants uzsvēra, ka pasaulē nav bijis neviena gadījuma, ka homoseksualitāte ir izārstēta, par to liecinot pētījumi par tūkstošiem cilvēku gan ASV, gan Lielbritānijā, kaut gan daudzi, nosodot homoseksuāli orientētus cilvēkus, cenšas apgalvot, ka viņus var ārstēt.

Sants arī sacīja, ka Latvijas baznīca maz klausās speciālistos - ārstos, psihologos, psihoterapeitos, lai izprastu šo cilvēku stāvokli. Un joprojām visā pasaulē nav neviena cilvēka, kas varētu pateikt, kā veidojas seksualitāte, piebilda mācītājs.

Savukārt mācītājs Rēdmanis radioraidījumā citēja LELB rezolūciju, kurā Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca atzīst, ka Svētie Raksti un tajos pamatotā kristīgā morāle homoseksuālisma piekopšanu uzskata par grēku. Par grēku ir uzskatāma nevis cilvēka homoseksuāla nosliece, bet homoseksuālu aktu īstenošana - domās, vārdos vai darbos.

Rezolūcijā LELB aizrāda, ka personas, kuras apzināti praktizē homoseksuālismu vai pasludina to par savu dzīvesveidu, ir atzīstamas par atklātiem grēciniekiem, un tām nav atļauts pildīt nekādus pienākumus draudzes dievkalpojumos un baznīcas hierarhijā.

Mācītājs Sants radiodiskusijā sacīja, ka ir ļoti svarīgi runāt ar homoseksuāli orientētiem cilvēkiem un saprast, ko nozīmē viņu ciešanas diendienā daudzu gadu garumā lūdzot: "Dievs, ko lai es daru?". Runājot par homoseksuāli orientētiem cilvēkiem, Sants uzsvēra, ka runa nav par seksuālo rīcību, bet gan par mīlestību un ka seksualitāte dota cilvēkam ne tikai bērnu radīšanai, bet tāpēc, lai mīlētu.

Uz žurnālistes jautājumu, vai homoseksualitāte un kristietība būs mūžam nesavienojama, mācītājs Rēdmanis atbildēja, ka neviens grēcinieks nekad nav izstumts no baznīcas. Taču ticīgam mācītājam, ja viņš neatsakās no savas homoseksualitātes, esot jāiet no baznīcas prom.

Sarunas izskaņā žurnāliste prognozēja: tā kā Sants ir publiski atzinis, ka viņš ir gejs, un zinot LELB attieksmi pret to, viņa atlaišana no mācītāja amata varētu būt dažu stundu jautājums. Vakar vakarā pusstundu pēc šī radioraidījuma Sants saņēmis Konsistorijas paziņojumu, ka ir atlaists.

Sants šorīt sacīja, ka jūtas atviegloti, jo sevišķi tāpēc, ka vairs nebūs nevienam jāmelo. "Žēl vienīgi manas draudzes, baidos, ka tā cietīs visvairāk," sacīja Kristus draudzes nu jau bijušais mācītājs Sants, kurš vēl pagājušajā svētdienā vadīja Vasarsvētku dievkalpojumu ļaužu pilnajā baznīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!