Foto: LETA
Trešdienas rītā nopietni elektrības traucējumi bijuši lielā daļā Rīgas un Pierīgas – tā Rīgā, Teikas apkaimē bija apstājušies tramvaji un nedarbojas luksofori. Novēršot traucējumus, cietis un smagā stāvoklī slimnīcā nogādāts AS "Sadales tīkls" darbinieks, bet policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" ļaudis vēstīja, ka elektrības nav Teikas, Čiekurkalna un citos rajonos, kā arī vairākos Pierīgas rajonos tostarp nestrādā satiksmi regulējošie luksofori.

Vietām satiksmi regulēja policisti.

Elektroenerģijas piegāde Rīgā stundas laikā tika pilnībā atjaunota, informē "Latvenergo".

Elektrības pazušanu lielā daļā Rīgas kompānija skaidro ar  AS "Latvijas elektriskie tīkli" TEC-1 teritorijas augstsprieguma apakšstacijā notikušu tehnoloģisku traucējumu, kura dēļ Rīgā  Teikas, Čiekurkalna, Mežaparka apkaimē bija traucēta elektroapgāde.

Atbildīgie dienesti analizē un noskaidro tehnoloģiskā traucējuma iemeslus. 

"Latvenergo" komunikāciju direktors Andris Siksnis "Delfi" apliecināja, ka trešdienas rītā TEC -1 teritorijā, kur notikušais traucējums kļuva par iemeslu elektroapgādes pārrāvumam daļā Rīgas un Pierīgas, ir cietis kāds "Latvijas elektrisko tīklu" darbinieks.

"Cilvēks ir hospitalizēts, kas vienmēr notiek elektrotraumu gadījumos," atzina Siksnis, kurš uzsver, ka pagaidām pāragri spriest par notikumu secību. Proti, netiek izslēgta nedz iespēja, ka darbinieks cietis, cenšoties novērst kādu bojājumu, nedz arī versija, ka darbinieks pieļāvis kādu kļūdu, kuras iznākumā pats guvis elektrotraumu un izraisījis elektroapgādes bojājumus.

Kā portālam "Delfi" sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) preses pārstāve Inga Vītola, brīdī, kad notikuma vietā ieradušies mediķi, aptuveni 40 gadus vecā "Latvenergo" uzņēmuma "Sadales tīkls" darbinieka stāvoklis bijis ļoti nopietns, jo pēc elektrotraumas viņš guvis arī smagus apdegumus. Notikuma vietā strādājusi arī reanimācijas brigāde, kas viņu nogādāja Valsts Apdegumu centrā.

Darbinieka veselības stāvoklis ir ļoti smags, vīrietis ievietots reanimācijā, kur "ārsti dara visu nepieciešamo", portālam "Delfi" pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Normunds Beļskis.

"Pagaidām pāragri apgalvot, ka cilvēks ir vainīgs," sacīja Siksnis, uzsverot, ka notikušo izmeklēs gan "Latvenergo", gan Valsts Darba inspekcija.

"Latvenergo" uzsver, ka notikuma vietā nekas neesot sprādzis. Rīgas TEC-1 teritorijas apakšstacijā tehnoloģiskā traucējuma laikā vienlaicīgi slēgušies vairāki 110 kV jaudas slēdži, radot paaugstinātu trokšņu līmeni apkārtnē, kas nav identificējams kā sprādziens.

 Uzņēmumā norāda, ka "Latvenergo" komisija, Valsts policija un Valsts darba inspekcija izmeklē reģistrēto tehnoloģisko traucējumu, jo ir cietis AS „Latvijas elektriskie tīkli" darbinieks. Pēc visu atbildīgo dienestu situācijas izvērtēšanas un slēdziena AS „Latvenergo" sniegs informāciju par notikušo negadījumu.

 "Latvenergo" pateicas visiem valsts operatīvajiem dienestiem par sadarbību.

Valsts Darba inspekcija šobrīd vēl gaida "Latvenergo" informāciju par notikušo negadījumu TEC - 1, portālam "Delfi" teica VDI pārstāvis Aivis Vincevs. Viņš paskaidroja, ka darba devēja pienākums ir ziņot VDI par smagiem negadījumiem. Kad šāds ziņojums ir saņemts, VDI eksperti tālāk izmeklē notikušo.

"Latvenergo" runasvīrs skaidroja, ka traucējumi notikuši būtiskā elektroapgādes mezglā un uzsver, ka aptuveni 45 minūtes, kuru laikā izdevās atklāt traucējumu iemeslus, apliecina "Latvenergo" spēju operatīvi reaģēt un novērst energoapgādes traucējumus.

Elektroapgādes traucējuma dēļ uz brīdi bijis traucēts vairāku Iekšlietu ministrijas struktūru darbs, jo elektrības padeves pārrāvums bija novērojams arī Čiekurkalnā, kur atrodas Iekšlietu ministrijas ēka. Piemēram, neilgi bija apgrūtināts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbs, jo īslaicīgi nedarbojās ministrijas ēkā esošais serveris, ar kā palīdzību uz reģionālajām nodaļām pāradresē iedzīvotāju zvanus, līdz ar to visi zvani uz VUGD tika saņemti Rīgā, portālam "Delfi" pastāstīja VUGD pārstāve Inga Vetere.

Savukārt saistībā ar elektroapgādes pārrāvumu iedzīvotāji VUGD nevērsās, piebilda Vetere.

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" teica, ka saistībā ar notikušo negadījumu sākts kriminālprocess pēc nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību. Kriminālprocesa ietvaros policija noskaidros visus negadījuma apstākļus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!