Foto: F64

Veselības ministrija (VM) uzdevusi Datu valsts inspekcijai (DVI) izvērtēt medicīnas diagnostikas datu arhīva "Datamed" darbības atbilstību likumam, portāls "Delfi" uzzināja VM.

Nedēļas sākumā "Facebook" lietotājs Oskars Polmanis publicēja ierakstu sociālajā tīklā, paužot savu satraukumu par medicīniskās diagnostikas informācijas sistēmas SIA "Datamed" darbību. Ar rakstu dalījās teju 200 citu lietotāju.

"Izrādās šogad izveidota datu bāze, kurā vienu pēc otra pievieno dažādu poliklīniku (arī Rīgas 1. slimnīcu) un medicīnas iestāžu diagnostikas un laboratorisko izmeklējumu rezultātus," raksta Polmanis. "Kas mani satrauc šajā stāstā? Tas, ka neliels uzņēmums, iespējams bez nopietnām sekām tiek klāt teju visu Latvijas iedzīvotāju medicīniskajiem datiem."

"Datamed" ir medicīnas diagnostikas datu arhīvs, kurā vairums medicīnas iestāžu saglabā izmeklējumu rezultātus, bet pacienti tiem var piekļūt drošā veidā, skaidrots uzņēmuma mājaslapā. Projekts, ko paši sauc par "modernu e-veselības pakalpojumu" ir tapis sadarbībā ar Latvijas investīciju un attīstības aģentūru, kā arī Eiropas Sociālo fondu.

Lai gan ierasts, ka vārds "e-veselība" tiek attiecināts uz Nacionālā veselības dienesta izstrādāto vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmu, VM skaidro, ka "Datamed" nav tapis sadarbībā ar VM un nav ministrijas pārraudzībā.

"Datamed" mājaslapā norādītas teju 80 sadarbības iestādes Latvijā – dažādas slimnīcas, laboratorijas, veselības centri, tāpat uzņēmumam ir sadarbība ar vairāk nekā 100 laboratorijām Krievijā, Kazahstānā un Ukrainā.

Medicīnas iestādēm nepieciešams saglabāt izmeklējumus, tas ir noteikts likumos. ""Datamed" darbības stūrakmens ir pakalpojumu sniegšana veselības aprūpes iestādēm, kas tiek veikta, pamatojoties uz savstarpēji noslēgtiem līgumiem, nosakot pušu atbildību, sistēmas funkcionalitāti, drošību, piekļuves tiesības un citus nosacījumus," portālu "Delfi" informēja uzņēmuma vadītājs Normunds Ančupāns.

"Mēs esam personu datu operators Fizisko personu datu aizsardzības likuma izpratnē, kurš rīkojas Latvijas veselības aprūpes iestāžu uzdevumā. Ārstniecības iestādes ir personu datu bāzu veidotāji un pārziņi, kas izmanto vairāk nekā desmit dažādu IT uzņēmumu risinājumus medicīnai, kuros tiek apstrādāti pacientu personu dati, veidojot pacientu pierakstus, vēstures, izrakstus un citus," skaidroja Ančupāns.

Normatīvie akti neierobežo nevienas organizācijas, tai skaitā veselības aprūpes iestāžu tiesības izvēlēties pakalpojumu sniedzēju, kā arī datu apstrādes veidu, veikt datu apstrādi pašiem vai piesaistīt ārpakalpojuma sniedzējus, skaidro uzņēmums.

Vienlaikus uzņēmuma mājaslapā atzīmēts, ka "nezinām nevienu lielu valsts vai medicīnas informācijas sistēmu, ko pilnībā būtu izstrādājusi un uzturētu valsts vai slimnīca. Tās izstrādā un uztur dažādi IT uzņēmumi. Piemēram, "e-veselības" sistēmas izstrādē ir piedalījušies un sistēmu turpmāk uzturēs līdz 10 Latvijas IT uzņēmumi". Arī VM portālam "Delfi" skaidroja, ka "šo un analogu datu bāzu darbību reglamentē Fizisko personu datu aizsardzības likums un citi normatīvie akti, kuros noteiktās kārtības uzraudzību veic DVI".

Tomēr pēc sabiedrības intereses VM uzdevusi DVI izvērtēt medicīnas diagnostikas datu arhīva "Datamed" darbības atbilstību likumam.

Kā liecina "Lursoft" pieejamā informācija, SIA "Datamed" dibināta 2006. gadā, tās pamatkapitāls ir 3000 eiro. 2015. gadā uzņēmuma apgrozījums bija vairāk nekā 261 tūkstotis eiro, savukārt zaudējumi nedaudz pārsniedza 1500 eiro. Uzņēmums norādījis, ka nodarbojas ar interneta portālu darbību, datoru un perifēro iekārtu remontu, kā arī citiem informācijas tehnoloģiju un datoru pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!