Vairāk nekā 50% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijai PSRS sastāvā savulaik klājies gluži labi, bet 70% iedzīvotāji ir pārliecināti, ka rietumvalstis Latviju izmanto savās interesēs un Eiropas Savienības (ES) vadībai ir vienalga, kā jūtas cilvēki Latvijā, tas atklājies Latvijas vēstures mazās bibliotēkas atbalsta fonda veiktajā pētījumā " Ārpolitikas mīti Latvijā: Eiropas Savienība un Krievija".

Pētījumā secināts, ka vairāk nekā puse iedzīvotāju tieši iestāšanos ES uzskata par noteicošo faktoru valsts ekonomiskajā lejupslīdē, bet negatīvi PSRS sabrukumu vērtē pat mazāk nekā puse valsts iedzīvotāju. Pētījums tiks prezentēs 28.jūnijā.

Pētījuma autori - politikas pētnieki Māris Cepurītis un Rinalds Gulbis - uzsver, ka Latvijā, pastāvot latviskajai un krieviskajai informācijas un kultūras telpai, katrā no tām eksistē savi mīti. Šādu dažādu mītu pastāvēšana aizvien vairāk pastiprina sabiedrības šķelšanos un iepriekš minēto pārliecību nostiprināšanos.

Vadoties no masu mediju satura analīzes un socioloģisko aptauju rezultātiem par noteiktu viedokļu un skatījumu izplatību sabiedrībā, pētījumā identificēti Latvijas sabiedrībā izplatītākās mītu grupas, kas ietver dažādus vienotas tematikas mītus. Tie ir: mīts par Latviju, kā neveiksmīgi funkcionējušo valsti, mīts par nepieciešamību pēc piesardzīgas attieksmes sadarbībā ar Rietumvalstīm un Eiropas Savienību; mīts par izvēlētā valsts ārpolitiskā kursa pareizību.

Šo mītu izmantošana un ietekme var novest pie situācijas, kad sabiedrība pieprasa mainīt valsts iekšpolitisko un ārpolitikas kursu. Proti, ja mazinās uzticēšanās Eiropas Savienībai, cilvēku uzticība var tikt vērsta citā virzienā. Aptauju dati liecina, ka tieši šāds process Latvijā patlaban jau ir sācies.

Pētījuma prezentācijā tā autori skaidros mītu ietekmi uz Latvijas politiskajiem procesiem un nākotnes attīstību, akcentējot faktu, ka, lai arī faktiski esam ES dalībvalsts, lielā mērā turpinām dzīvot ar nostalģisku skatu Krievijas virzienā.

Pētījuma prezentācijā piedalīsies sociologs Arnis Kaktiņš, sociālpsihologs Ivars Austers un citi eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!