Foto: F64

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) pakalpojumi pirmo reizi elektroniski lietoti vairāk nekā klātienē, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un pētījumu centra "Aptauju centrs" veikts pētījums "Sabiedriskās domas izvērtējums par e-pakalpojumu pielietojumu".

Kā informē pētījuma autori, sasniegts paradumu maiņas "lūzuma punkts", kā vienu no lielākajiem iemesliem tam minot elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) popularitāti. "Šī gada septiņos mēnešos iedzīvotāji iesnieguši 490 000 gada ienākumu deklarāciju un pusi no tām - izmantojot EDS," stāsta VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone. "Pagājušajā gadā tā bija tikai trešā daļa.

Kā ziņots, visbiežāk no valsts piedāvātajiem e-pakalpojumiem tiek lietoti VID e-pakalpojumi, ko pēdējo sešu mēnešu laikā lietojuši 27,7% Latvijas iedzīvotāju.

Tāpat pirmajā pusgadā 16,9% aptaujas dalībnieku izmantojuši Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) piedāvātos e-pakalpojumus, bet 10,5% lietojuši pašvaldību e-vidē pieejamos pakalpojumus.

Pirmajam trijniekam ar 8,9% seko Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), ar 7,9% - izglītības iestādes, bet 6,7% respondentu lietojuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) e-vidi.

Salīdzinoši klātienē VID pakalpojumus saņemt izvēlējušies 23% aptaujāto, CSDD - 19,6%, pašvaldību - 17,4%, VSAA - 14,7%, izglītības iestāžu - 4,4%, bet PMLP - 6,5%.

Klātienē pakalpojumus saņemt izvēlējušies 18,1% veselības iestāžu klientu, kamēr e-vidē to darījuši 5,7% respondentu.

Aptauja "Sabiedriskās domas izvērtējums par e-pakalpojumu pielietojumu" tiek veikta divas reizes gadā, sadarbojoties VARAM un SIA "Aptauju centrs". Jaunākā aptauja veikta 2015.gada jūnijā, tiešajās intervijās visā Latvijā piedaloties 1000 respondentiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!