Foto: PantherMedia/Scanpix



Piecās pašvaldībās, kuras izlases kārtībā pārbaudīja Valsts kontrole (VK), atklātas "melnās kases", ceturtdien intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" atklāja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

VK izlases kārtībā pārbaudīja sešas pašvaldības, secinot, ka piecās no tām "bijām spiesti konstatēt arī tādus veidojumus, kurus var saukt par "melnajām kasēm"." Proti, Krūmiņa pastāstīja, ka piecās pašvaldībās konstatēti gadījumi, kad par pakalpojumiem netiek izsniegti maksājumu dokumenti. "Pārbaudot pašvaldības, no izlasē iekļautajām sešām pašvaldībām, mēs piecās konstatējām, ka tiek piekopta naudas līdzekļu iekasēšana, neizsniedzot Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētus maksājuma apliecinošus dokumentus. Ir vērojama pat tāda jaunrade, ka šie it kā apliecinošie dokumenti tiek pašu radīti un uzzīmēti," sacīja Krūmiņa.

VK norāda, ka tie ir būtiski pārkāpumi. Šajās pašvaldībās nav iespējams uzzināt, kur un kādiem mērķiem ir izlietota saņemtā nauda, kā arī, cik liela tā ir.

Krūmiņa neatklāja, par kurām pašvaldībām ir runa, sakot, ka ceturtdien sīkāk par atklāto informēs preses konferencē.

Būtiski uzlabojusies resursu uzskaite valsts iestādēs, par revīzijā pozitīvo pastāstīja Krūmiņa. "Tas ir liels darbs, kas izdarīts, jo tikai nesenā pagātnē šajā jomā bija būtiskas neatbilstības un bija miljoniem neuzskatītu aktīvu," raidījuma sacīja valsts kontroliere. Taču valsts iestādēm ir jāturpina darbs pie efektivitātes un lietderības jautājumu risināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!