Foto: DELFI
Satversmes tiesa (ST) piektdien paziņos lēmumu par krievu valodas referenduma apturēšanu, portālu "Delfi" informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa.

Piektdien notiks ST kolēģijas sēde, kurā tiesneši izskatīs 30 Saeimas deputātu pieteikumu, kurā apstrīdēta referenduma par krievu valodas statusu atbilstība Satversmei, un lūgts piemērot pagaidu noregulējumu un apturēt 18. februārī plānotā referenduma norisi.

Tiesneši piektdien lems par pagaidu noregulējuma piemērošanu vai nepiemērošanu un savu lēmumu paziņos uzreiz pēc kolēģijas sēdes beigām, norāda Pauliņa.

Jau vēstīts, ka nacionālajai apvienībai VL-TB/LNNK izdevās savākt 30 Saeimas deputātu parakstus pieteikumam ST, kurā lūgts apturēt "valodas referendumu".

Atbilstoši Satversmes tiesas likumam, šādu pieteikumu var iesniegt 20 Saeimas deputāti un, kā norāda VL-TB/LNNK, šis skaitlis "sasniegts ar uzviju". Pieteikumu ST parakstījuši kopumā 30 Saeimas deputāti – visi 14 VL-TB/LNNK frakcijas deputāti, 15 "Vienotības'' deputāti, kā arī Zaļo un Zemnieku savienības deputāte Iveta Grigule.

Par neatbilstošu Satversmes pantiem pieteikuma izstrādātāji uzskata Valsts prezidenta Andra Bērziņa lēmumu par Satversmes grozījumu projekta iesniegšanu Saeimai un parlamenta Prezidija atzinumu par grozījumu nodošanu visām Saeimas komisijām.

Referendums par vēlētāju rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu, paredzēts 18.februārī.

Referendumā Satversmes grozījumi tiks pieņemti, ja par tiem nobalsos vairāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, kuru skaits 11.Saeimas vēlēšanās bija 1 543 786, tātad par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai referendumā būs jānobalso vismaz 771 893 vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!