Foto: LETA

Toksiskais piesārņojums Balvu novada Ičas upē turpinās un bojāgājušo zivju skaits ir pieaudzis, piektdien LNT sacīja Valsts vides dienesta (VVD) Rēzeknes reģionālās pārvaldes direktore Ērika Ruskule.

Ceturtdien inspektori no upes izzvejojuši vēl 60 kilogramus beigtu zivju. Iča ietek Aiviekstē un patlaban piesārņojums konstatēts arī tajā, bet piesārņojuma avots nav zināms. Tāpēc pastāvot bažas, ka piesārņojums var tālāk ieplūst arī Daugavā.

Lai gan analīžu rezultāti vēl neesot, skaidrs, ka piesārņojumu radījusi kāda toksiska viela, jo bojātas zivju aknas. Šī viela nešķīstot ūdenī. Ičas apkārtnē neesot ne rūpniecību, ne lauksaimniecības zemju, ne citu iespējamu piesārņotāju. Tā ir upe, kuras tecējums ir dabā, tāpēc piesārņojuma avots tiekot meklēts.

Patlaban konstatēts, ka upē pārsvarā gājušas bojā tikai plēsīgās zivis.

Savukārt Lubānas novada priekšsēdētājs Tālis Salenieks LNT atzina, ka pašvaldībai pagaidām nav nekādu oficiālu versiju par notikušo. Visu parādīšot analīzes, tomēr, lai lemtu par tālāko rīcību piektdien notiks Rēzeknes Civilās aizsardzības komisijas sēde.

Piesārņojuma izcelsmei tiek pieļauta ļaunprātīga rīcība, jo Ičas upes krastos nav nevienas apdzīvotas vietas, upe tek purvos un mežos. Iespējams, arī no padomju laikiem esot aprakta kāda toksiska viela, kura nu nonākusi vidē, bet tie vēl esot tikai minējumi.

Savukārt ihtiologs Māris Olte pieļāva, ka nav jāmeklē "spoki kabatās", jo pie vainas varētu būt arī sausais rudens un ļoti zemais ūdens līmenis, jo pietiek tikai nedaudz pamainīties "kādam aģentam" - lietus ieskalo kaut ko nedaudz upē un sekas ir jau jūtamas.

Jau ziņots, ka zivju izmiršana no, iespējams, toksiskām vielām konstatēta ne vien Balvu novada Ičas upē, bet jau arī Aiviekstē.

Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Aina Stašāne pavēstīja, ka zivju bojāeja ir masveidīga un tā izpletusies līdz pat Aiviekstei - arī šajā upē konstatētas mirušas zivis. Viņa paskaidroja, ka Ičas upe ietek Aiviekstē. Tas nozīmējot, ka zivju bojāeja pagaidām vēl nenoskaidrotu iemeslu dēļ paplašinās.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas beigās un šīs nedēļas sākumā Balvu novadā, Ičas upē, konstatēta masveida zivju bojāeja, ko, iespējams, izraisījis toksisks piesārņojums, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

VVD šonedēļ saņēmis informāciju no vietējiem iedzīvotājiem, ka Ičas upē posmā no autoceļa Rēzekne-Gulbene līdz Vērdes upes ietekai vērojama zivju bojāeja - simtiem līdaku, asaru, sapalu un citu zivju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!