Politisko organizāciju apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāvošais Saeimas deputāts Jakovs Pliners noliedz, ka būtu maksājis naudu trešdien pie Brīvības pieminekļa notikušā antifašisma piketa dalībniekiem.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā amatieru videomateriālā, kas tapis pie Brīvības pieminekļa leģionāru atceres pasākuma un antifašistu piketa laikā, redzams, ka Pliners īsi pirms tam, kad pie "Laimas" pulksteņa sākās piketa dalībnieku konflikts ar policiju, kādam vecāka gadagājuma vīrietim iedod vairākus desmitus latu.

Deputāts aģentūrai LETA nenoliedza, ka devis naudu, taču tā neesot bijusi paredzēta piketētājiem, bet gan saņēmējam pašam - bijušajam žurnālistam, tagad pensionāram, kurš esot nolēmis izdot kādu žurnālu. Pliners apgalvoja, ka tieši šim mērķim vīrietis prasījis naudu, un viņš no saviem līdzekļiem žurnāla izdošanai ziedojis 30 latus.

Lai gan Pliners teica, ka šo cilvēku pazīst jau sen, deputāts nezināja, kā ar viņu var sazināties. Deputāts atteicās atklāt vīrieša vārdu, vien brīdināja, ka nepatiesas informācijas izplatīšanas gadījumā sūdzēšot masu medijus tiesā un tad cilvēks, kam viņš iedeva naudu, būšot liecinieks.

Videomateriālā redzams, ka Pliners ap plkst.10.45 pienāk pie "Laimas" pulksteņa, sasveicinās ar kādu sirmgalvi, un abi uzsāk sarunu. Tās laikā Pliners no savas somiņas izņem vairākas banknotes un iedod vīrietim. Pēc tam viņi vēl dažas minūtes aprunājas, tad atsveicinās un dodas katrs uz savu pusi. Sarunas laikā vīrietis, kuram deputāts deva naudu, smaida, savukārt Pliners visu laiku novēro apkārtni un izskatās noraizējies. Saruna kopumā ilgst aptuveni piecas minūtes.

Tikai dažās minūtes vēlāk pie Brīvības pieminekļa sākās nekārtības. Aptuveni 20 sabiedriskās organizācijas "Dzimtene - krievu nacionālā savienība" rīkotā piketa dalībnieki, rokās sadevušies, centās nosprostot gājēju pāreju pie "Laimas" pulksteņa, lai aizšķērsotu ceļu leģionāru atceres gājienam.

Policija protestētāju ķēdi pārrāva, sadalot tos divās grupās, un aizturēja 35 nekārtību cēlājus, tajā skaitā PCTVL Rīgas domes deputātu Aleksandru Giļmanu un topošos Rīgas domes deputātus no PCTVL Viktoru Dergunovu un Vladislavu Rafaļski.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) uzskata, ka par nekārtībām pie Brīvības pieminekļa atbildība būtu jāuzņemas tieši PCTVL. Premjers aģentūrai LETA norādīja, ka PCTVL "pilnā sastāvā" provocēja nekārtības, kā arī veica politisko aģitāciju pie Brīvības pieminekļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!