Foto: DELFI
Prasība dzērušo velosipēdistu nofotografēt un pastiprinātā kukuļdevēju kontrole liedz reibumā braukušo autovadītāju uzdot par velobraucēju, portālam "Delfi" norādīja policijas pārstāve Lita Juberte, noliedzot publiski izskanējušās bažas par iespējamo krāpšanos.

Policija kategoriski noraida publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus par to, ka lielais aizturēto iereibušo velosipēdu vadītāju skaits neatbilst realitātei un ir skaidrojams ar policistu negodprātību, noformējot autovadītāju pārkāpumus kā velosipēdistu izdarītus, lai izvairītos no bargajiem sodiem.

Juberte stāsta, ka Līgo svētku brīvdienās aizturēti 129 piedzērušies velosipēdisti un 101 no viņiem nebija autovadīšanas apliecības. No visiem svētkos aizturētajiem, tikai 28 bijušas tiesības stūrēt arī automašīnu.

Policija arī atgādina, ka kopš 2010.gada ir ieviesta jauna sistēma, lai izslēgtu iespējamos korupcijas riskus un nepieļautu pat teorētisku iespējamību reibumā aizturēto autovadītāju pārkāpumus noformēt kā velosipēdu vadītāju izdarītus - jau divus gadus obligāta prasība ir fotogrāfija, kurā velosipēds nofotografēts pārkāpuma vietai. "Tādējādi automātiski tiek izslēgta pat teorētiska iespējamība policijas darbiniekam rīkoties negodprātīgi un noformēt autovadītāja pārkāpumu kā velobraucēja pārkāpumu," uzsver policijas pārstāve.

"Ne mazāk būtisks fakts ir arī pastiprinātā kukuļdevēju kontrole, kas autovadītājam nozīmētu ārkārtīga riska uzņemšanos, kas varētu rezultēties pat ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem," norāda Juberte, bilstot, ka tikai pavisam nedaudz autovadītāju būtu gatavi riskēt pie šādiem nosacījumiem, lūdzot policistu nesastādīt protokolu par automašīnas vadīšanu reibumā.

Policija bilst, ka velokultūra Latvijā pēdējos gados kļūst arvien populārāka, līdz ar to pieaudzis arī velosipēdu skaits un viņi aizvien vairāk piedalās ceļu satiksmē. Statistika liecina, ka šogad līdz 25. jūnijam aizturēti 2153 velosipēdisti reibumā, savukārt pērn tādā pašā laika periodā – 1918.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!