Foto: Reuters/Scanpix
Valsts policija (VP) izstrādājusi sen apspriesto policijas disciplīnas uzlabošanas plānu, kurā plānots dienesta automašīnas aprīkot ar GPS un, iespējams, policistiem noņemt arī pirkstu nospiedumus, portālu "Delfi" informēja VP priekšnieka palīdze Beāte Labinska.

Disciplīnas uzlabošanas pasākumu plāns ir apstiprināts martā.

Ir plānots izstrādāt VP iekšējos noteikumus, kas reglamentēs kārtību, kādā notiek personu atlase un pieņemšana dienestā. Šis plāns jāizstrādā līdz 1.augustam. Savukārt līdz 1.jūnijam jāizstrādā noteikumi darbam sevišķo uzdevumu vienībās.

Atbilstoši plānam VP ir jāizvērtē iespēju izstrādāt normatīvos aktus, kas reglamentētu VP amatpersonu un policistu daktiloskopēšanu jeb pirkstu nospiedumu noņemšanu.

Paredzēts pastiprināt arī dienesta auto izmantošanas kontroli, aprīkojot dienesta autotransportu ar GPS, video un audioierakstu sistēmām, struktūrvienību priekšniekiem novērtējot šos rādītājus un kontrolējot dienesta auto maršrutus.

Lai īstenotu pretkorupcijas rekomendācijas VP, iecerēts pastiprināt VP amatpersonu un darbinieku darbību kontroli, kas saistītas ar iespējamiem korupcijas riskiem. Tāpat plāns paredz neplānotas pārbaudes VP struktūrvienībās.

Lai nodrošinātu VP policistu apmācību, plānots policijas koledžā izstrādāt un apstiprināt jaunas izglītības programmas, kā arī nodrošināt iespējas paaugstināt kvalifikāciju dažādos kursos, semināros.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka janvāra beigās Jēkabpilī specvienības "Alfa" darbinieku un bijušo Tukuma policistu sarīkotā laupīšanā un apšaudē bojā gāja viens no viņu vajātājiem – policistiem. Pēc šiem traģiskajiem notikumiem sākās diskusija par disciplīnas problēmām policijā.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) toreiz paziņojusi, ka dienestā neuzņems policistus līdz jaunu uzņemšanas kritēriju izstrādei. Toreiz nolēma veikt arī ārkārtas atestācijas visiem Valsts policijas darbiniekiem. Taču drīz pēc notikušā atkal vairāki policisti tika pieķerti dažādās nelikumībās, un pēc šiem notikumiem Mūrniece paziņoja par demisiju. Tiesa, ministre turpinās darbu līdz 6.jūnijam, jo viņa vēlējās pabeigt vairākus iesāktus darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!