Foto: LETA
Pēc otrdien valdības atbalstītā lēmuma no amata atbrīvot Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētāja vietnieci Kristīni Jarinovsku komisijas vadītājs Kārlis Kangeris paziņojis, ka neredz iespēju turpināt darbu.

Medijiem izplatītā paziņojumā viņš Jarinovskas atbrīvošanu sauc par politiski motivētu un to nosoda kā nedemokrātisku.

Viņš atgādina, ka komisija noraidījusi personālsastāva maiņu, bet šo viedokli ministrs nav ņēmis vērā. Turklāt komisija jau iepriekš asi nosodījusi centienus izslēgt Jarinovsku no tās.

"Rasnača deklarētais, ka ministrija ir atbildīga par VDK zinātniskās izpētes komisijas darba rezultātiem, nav raksturīgs demokrātiskām valstīm raksturīgam nošķīrumam starp politiku un zinātni, kā arī rada aizdomas par lēmuma pieņemšanas patiesajiem motīviem," teikts paziņojumā.

"Zinātnieki neļaus izmantoties kā dekorācijas, kas danco pēc politiķu stabules", uzsver Kangeris.

"Delfi" jau vēstīja, ka valdība otrdien nolēma izslēgt Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāju, tiesību zinātņu doktori Kristīni Jarinovsku no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas.

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas (TM) skaidrojumu ministrijai ir pienākums rūpēties par to, lai komisijas darbs būtu kvalitatīvs un tā savlaicīgi pildītu tai paredzētos uzdevumus, taču pašlaik komisija nespēj pilnvērtīgi veikt likumā noteiktos uzdevumus.

Tādēļ TM ieskatā komisijas sastāvā pakāpeniski jāveic izmaiņas, papildinot to ar "kvalificētiem un strādāt motivētiem" komisijas locekļiem un izslēdzot no komisijas sastāva "personas, kam šīs motivācijas vai kvalifikācijas trūkst".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!