Krievijas tieslietu ministra Aleksandra Konovalova izteicieni par iespēju vērsties Strasbūras tiesā ar apsūdzībām kara noziegumos, ko pret PSRS pilsoņiem varētu būt pastrādājuši Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji, ir lēts, populistisks gājiens, šādu viedokli pauda politologi Nils Muižnieks un Kārlis Daukšts.

Abi politologi intervijās norādīja, ka Konovalova izteicieni ir tikai centieni "atspēlēties" par zaudējumu Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), minot, ka latviešu vai igauņu iedzīvotāju apsūdzēšanai kara noziegumos nebūtu ne vēsturiska, ne tiesiska pamata, tāpēc Krievija nemaz nevarētu vērsties ECT šādā jautājumā.

"Krievija spēlē ļoti sarežģītas politiski tiesiskās spēles, kurās pati var sapīties," sacīja Daukšts.

Savukārt Muižnieks skaidroja, ka latviešu vai igauņu apsūdzēšana kara noziegumos pret PSRS pilsoņiem ir absurda un nekad nematerializēsies ārpus Krievijas valdības ēku sienām. "Krievijas politiķi cenšas atrast veidus, kā "ieriebt" Latvijai vai Igaunijai, bet ar šai līdzīgām apsūdzībām viņiem to diez vai izdosies panākt," sacīja Muižnieks.

Kā ziņots, pēc tam, kad ECT sarkanā partizāna Vasīlija Kononova lietā Krievija zaudēja, Konovalovs norādīja, ka Krievijai nekas neliedz vērsties Strasbūras tiesā ar "simetriskām prasībām" par kara noziegumiem, ko pret PSRS pilsoņiem pastrādājuši Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji.

Ministrs apsūdzēja ECT, ka tā, izskatot Latvijā par kara noziegumu - deviņu mierīgo iedzīvotāju slepkavību - notiesātā Kononova lietu, pieņēmusi politisku lēmumu. Konovalovs atzina, ka aizstāvības pusei nav nopietnas iespējas lēmumu pārsūdzēt, un ar zaudējumu nāksies samierināties. "ECT Kononova lietas lēmumā bija maksimāli daudz politikas un populisma," norādīja ministrs.

Tomēr Krievijai nekas netraucē ar simetriskām prasībām vērsties pret Igaunijas un Latvijas iedzīvotājiem, kas piedalījušies padomju pilsoņu masveida apšaušanā, sacīja Konovalovs. Nav izslēgts, ka šie cilvēki tagad "piedalās bijušā SS gājienos", norādīja ministrs.

Jau ziņots, ka Latvija uzvarējusi ECT Lielajā palātā lietā "Kononovs pret Latviju". ECT Lielā palāta lēmumu pieņēmusi ar 14 balsīm "par" un trīs balsīm "pret". Līdz ar to tiesa atzina, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas.

ECT Lielās palātas spriedums nav pārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!