Politologi uzskata, ka Latvijas Bankas (LB) prezidenta Einara Repšes jaunveidojamā partija nākamajās Saeimas vēlēšanās iegūs ne vairāk kā 25 deputātu vietas. Eksperti arī apšauba Repšes kā Ministru prezidenta spēju strādāt komandā.
Politologs Jānis Ikstens sacīja, ka Repšes domubiedru izteiktās cerības, ka partija 8. Saeimā varētu iegūt 40 vai pat 51 deputāta vietu, "maigi izsakoties", izklausās pēc "fantastikas, pat ne pēc zinātniskās". "Pie labākās apstākļu sakritības, viņi iegūs ne vairāk par 25 vietām," sacīja Ikstens.

Viņš arī apšaubīja Repšes spēju strādāt komandā, jo, būdams LB prezidents, viņš neesot pieradis strādāt ar cilvēkiem kā vadītājs starp līdzīgiem, tieši tāpat kā bijušais premjers Andris Šķēle. "Es arī ceru, ka valdošo koalīciju varētu veidot tikai divas partijas, bet noteikti būs vismaz 3 partijas," sacīja Ikstens.

Savukārt politologs Artis Pabriks teica, ka līdzšinējā Latvijas politiskā pieredze neliek domāt, ka kāda partija var iegūt tādu vairākumu Saeimā. "Līdzšinējās Repšes uzstāšanās un arī viņa komandas pieteikums nav bijis visai veiksmīgs, un es pašlaik paredzu, ka jaunās partijas rezultāts varētu būt robežās no 5 līdz 15% no vietām Saeimā, es domāju, ka jaunajai partijai neizdosies pārspēt Tautas partijas rezultātu pagājušajās Saeimas vēlēšanās, kad tā ieguva 24 vietas," sacīja Pabriks.

Politologs arī pauda, ka LB prezidentam vēl vajadzēs rēķināties ar vismaz 2 vai pat 3 koalīcijas partneriem nākamajā valdībā. Viņš arī uzskata, ka pašalik ir ļoti grūti analizēt Repšes un viņa domubiedru izredzes, jo viņi vēl sevi nav pierādījuši ar reālu, politisku darbību. "Baidos, ka uzticības kredīts varētu tikt izsmelts, ja drīzumā nesekos darbība," sacīja Pabriks. Politologs teica, ka grūti ir arī novērtēt Repši kā iespējamo premjeru.

"Premjera amats dod lielas iespējas. Repše ir izlēmīgs un godprātīgs, kā arī neuzpērkams cilvēks. Vienlaikus viņš ir arī pietiekami stūrgalvīgs," vērtē Pabriks. Viņš arī uzskata, kā līdzšinējās Repšes publiskās uzstāšanās bijušas vājas. "Mēs nevaram runāt par labu sacīkšu zirgu, kas vēl nav sevi pierādījis ar uzvarām," sacīja Pabriks.

Viens no Repšes domubiedriem Mugurkaula ķiruģijas centra vadītājs Āris Auders uzskata - lai realizētu daudzas idejas, kas būs jaunajā partijas programmā, ir nepieciešams iegūt pietiekami daudz vietas nākamajā Saeimā, lai varētu iegūt daudz vietu arī valdībā un premjerministra amatu, ko varētu ieņemt Repše. Viņš arī sacīja, ka jaunajai partijai būs pietiekoši daudz izglītotu un profesionālu cilvēku, lai no tiem varētu izveidot kaut vai visu Ministru kabinetu.

Jau ziņots, ka Repšes jaunās partijas dibināšana plānota pēc 2 līdz 3 mēnešiem. Pašlaik notiek darbs pie partijas programmas, kas varētu būt gatava pēc mēneša, kā arī tiek domāts par partijas nosaukumu. Jaunās partijas līdera Repšes honorāram jau saziedoti 26 000 latu, bet partijas darbības nodrošināšanai - 7 000 latu.

Jau vēstīts, ka no vairāk nekā 60 Repšes atbalstītāju vārdiem atklātībā arī parādījušies tādi iepriekš politikā nezināmi vārdi kā medicīnas profesors Aigars Pētersons, zinātnieks informātikas jomā Ivars Beļinskis, neiroķirurgs Valdis Keris, Rīgas Tehniskās universitātes docents Kārlis Šadurskis un uzņēmējs "Prudentia" vadītājs Jānis Reirs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!